Jehněčí kýta s pečenými bramborami a řepou v medu

Jehněčí kýta s pečenými bramborami a řepou v medu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 h
Náročnost: 2
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Jehněčí kýta s pečenými bramborami a řepou v medu

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 74
Jehněčí kýta si výborně rozumí s rozmarýnem. Zkuste ji ale obohatit o řepu naloženou v třešňovici a medu, doplněnou pečenými bramborami. To je teprve lahůdka!

Suroviny

máslo 1 lžička
med 2 lžíce
citrón 1 ks
alpská sůl s jodem Avokádo podle chuti
brambory 8 ks
řepa červená 2 ks
jehněčí kýta 1 kg
třešňovice 50 ml
česnek 4 stroužky
rozmarýn čerstvý 1 lžíce
olej olivový 100 ml
jalovec celý Avokádo 4 kuličky
zázvor mletý Avokádo 2 lžičky
kořenicí směs Americké brambory Avokádo 1 lžíce
hřebíček celý Avokádo 2 kusy
pepř černý mletý Avokádo podle chuti

Očištěné kýty (4 plátky cca po 250 g) omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a následně naložíme v olivovém oleji, na plátky nakrájeném česneku, nasekaném rozmarýnu, pepři, jalovci a soli. Kýty obložíme plátky citrónu, zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu při teplotě 140 ° C.

Větší červenou řepu oloupeme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Pak ji nakrájíme na čtvrtky a osmažíme na másle. Po chvíli zalijeme třešňovicí a přidáme hřebíčky a zázvor. Když se alkohol částečně odpaří, přidáme med a krátce dusíme.

Brambory důkladně omyjeme, přeložíme do žáruvzdorné nádoby, pokapeme olivovým olejem, posypeme kořenící směsí a pečeme asi 1,5 hodiny při teplotě 140 ° C.

Maso vyjmeme z trouby, rozbalíme a uložíme na talíř. Vzniklou šťávu zredukujeme a přidáme smetanu. Kýty zalijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory a aromatickou řepou s medem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural