Jehněčí kýta na rozmarýnu s pečenými bramborami a řepou v medu

Autor: Avokádo
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Jehněčí kýta na rozmarýnu s pečenými bramborami a řepou v medu

Autor: Avokádo

Suroviny pro 4 osoby:

máslo 1 lžička
med 2 lžíce
citrón 1
Alpská sůl s jódem Avokádo
brambory 8
velká červená řepa 2
jehněčí kýta (každá cca 250 g) 4 plátky
třešňovice 50 ml
česnek nakrájený na plátky 4 stroužky
nasekaný čerstvý rozmarýn 1 lžíce
olivový olej 100 ml
Jalovec celý Avokádo 4 kuličky
Zázvor mletý Avokádo lžičky koření
kořenící směs Americké brambory Avokádo 1 lžíce směsi
Hřebíček celý Avokádo 2 kusy
Pepř černý mletý Avokádo

Očištěné kýty omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a následně naložíme v olivovém oleji, česneku, rozmarýně, pepři, jalovci a soli. Kýty obložíme plátkycitrónu, zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu při teplotě 140 ° C.

Řepu oloupeme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Pak ji nakrájíme na čtvrtky a osmažíme na másle. Po chvíli zalijeme třešňovicí a přidáme hřebíčky a zázvor. Když se alkohol částečně odpaří, přidáme med a krátce dusíme.

Brambory důkladně omyjeme, přeložíme do žáruvzdorné nádoby, pokapeme olivovým olejem, posypeme přípravkem Americké brambory a pečeme asi 1,5 hodiny při teplotě 140 ° C.

Maso vyjmeme z trouby, rozbalíme a uložíme na talíř. Vzniklou šťávu zredukujeme a přidáme smetanu. Kýty zalijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory a aromatickou řepou s medem.

Ohodnoťte recept