Příprava tohoto jídla není složitá, jen si předem musíte připravit naklíčený hrách.
Na klíčení používejte pouze zelený celý hrách. Ten důkladně přeberte a nechejte pouze celé kuličky. Ve směsi nesmí být ani půlky hrachu, ani slupky a jiné nečistoty.
Hrách propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou. Dejte do sklenice nebo misky a zalijte vodou tak, aby byl hrách důkladně ponořený. Nechejte stát 24 hodin na kuchyňské lince, mimo dosah slunce.
Poté opatrně přelijte do cedníku, propláchněte a dejte zpět do misky nebo sklenice. Přikryjte víčkem nebo potravinářskou folií. Nechejte opět 24 hodin stát, tentokrát už bez vody.
Tento postup opakujte tak dlouho, dokud z hrášku nezačnou vykukovat bílé klíčky. Většinou vám na klíčení stačí tři, čtyři dny.
Naposledy hrách propláchněte v cedníku, nechejte důkladně okapat.
Zahřejte si velkou pánev a dejte na ni opékat hrách. Přidejte k němu olivový olej, máslo i kořenicí směs Kucharek -25% soli. A opékejte společně asi 5 až 8 minut. Hrách by měl začít lehce zlátnout.
Hotový hrášek bude mít příjemnou chuť a bude křupavý. Podle chuti můžete ještě lehce dosolit nebo přidat ještě trochu kořenicí směsi Kucharek -25% soli.
Podávejte teplé, buď doprostřed stolu a všichni si nabírejte nebo dejte porci každému na vlastní talíř.