Jidáše

Jidáše
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 1 h 50 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Jidáše

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 697
Tradiční velikonoční pečivo připravuje Bohyně kuchyně s jednou důležitou přísadou navíc. Se skořicí.

Suroviny

polohrubá mouka 1 kg
cukr krupice 150 g
mléko 250 ml
žloutek 2 ks
máslo (změklé) 150 g
čerstvé droždí 1 kostka
sůl ½ lžičky
skořice mletá It´s Natural 2 lžičky

Na potření

vejce 1 ks
máslo rozpuštěné 80 g
med 3 lžíce

Zhruba 200 ml mléka ohřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něj lžíci mouky a lžíci cukru. Rozmíchejte a nadrobte do něj kostku droždí. Nechejte přibližně 10 minut na teplém místě. Po této době vyskočí na povrchu bublinky - kvásek je připravený.

Mezitím si prosijte do mísy mouku se špetkou soli, skořicí a cukrem. Smíchejte. Ideální je, když máte robota nebo si těsto zaděláte v domácí pekárně. Ušetříte si práci.


K mouce s cukrem nalijte kvásek, přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a umíchejte hladké nelepivé těsto. Mléka i mouky mějte připraveno raději více, protože každá mouka jinak přijímá tekutiny, takže můžete potřebovat pokaždé jiné množství.


Těsto nechejte asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté potravinářskou folií a utěrkou, aby neoschlo. Hromadu těsta rozdělte na 26 kousků, zhruba stejně velkých. Z těch uválejte dlouhé úzké hady a tvarujeme různé kousky - spirálky, šneky, provazy, cokoliv vás napadne.


Na plechu nechejte dokynout, asi 15 minut. Potřete rozšlehaným žloutkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení trvá asi 20 minut. Jidáše musí být pěkně zlatavé.


Horké jidáše potřete směsí rozpuštěného másla a medu. Nejlépe chutnají čerstvé, můžete je namazat máslem, džemem, medem. Podle vaší chuti.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural