Koprová omáčka s trhaným hovězím masem

Koprová omáčka s trhaným hovězím masem
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Omáčky a dipy
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Koprová omáčka s trhaným hovězím masem

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 694
Jemná sladkokyselá koprová omáčka je pro mnoho z nás krásnou vzpomínkou na dětství. Bohyně kuchyně ji vaří podle receptu své babičky.

Suroviny

máslo 100 g
hladká mouka 100 g
cukr krupice 3 lžíce
ocet 4 lžíce
hovězí vývar studený 600 ml
smetana na vaření 200 ml
zakysaná smetana 200 ml
bobkový list Avokádo 2 ks
nové koření mleté Avokádo ¼ lžičky
pepř černý celý Avokádo 8 ks
alpská sůl s jodem Avokádo podle chuti
čerstvý kopr 100 g
vařené hovězí maso z vývaru 300 g

Na tento recept budete potřebovat silný hovězí vývar a maso, které se v něm vařilo. Nejlepší hovězí vývar je vařený mnoho hodin na nízkou teplotu. Pak i maso z něj je měkké a jemné.


V hrnci rozpusťte máslo, do kterého ihned nasypejte cukr a ocet. Nechejte chvíli vařit. Cukr se rozpustí.

Ztlumte teplotu a vsypejte do hrnce mouku. Ihned rozmíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.

Do jíšky nalijte po částech studený vývar a průběžně rozmíchávejte. Plotnu doporučujeme zapnutou na slabší teplotu.

Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochuťte solí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem a nechejte vařit asi dvacet minut. Poté vyberte bobkové listy a černý pepř. Přidejte obě smetany. Promíchejte.

Ihned přidejte také nadrobno nasekaný kopr. Použijte jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.

Opět promíchejte a nechejte asi tři minuty lehce prohřát. Můžete dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má radši sladší, může přidat ještě maličko cukru.

Na talíři podávejte s vařenými brambory nebo knedlíkem a horkým, najemno natrhaným vařeným hovězím masem.


Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural