Na tento recept budete potřebovat silný hovězí vývar a maso, které se v něm vařilo. Nejlepší hovězí vývar je vařený mnoho hodin na nízkou teplotu. Pak i maso z něj je měkké a jemné.
V hrnci rozpusťte máslo, do kterého ihned nasypejte cukr a ocet. Nechejte chvíli vařit. Cukr se rozpustí.
Ztlumte teplotu a vsypejte do hrnce mouku. Ihned rozmíchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
Do jíšky nalijte po částech studený vývar a průběžně rozmíchávejte. Plotnu doporučujeme zapnutou na slabší teplotu.
Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochuťte solí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem a nechejte vařit asi dvacet minut. Poté vyberte bobkové listy a černý pepř. Přidejte obě smetany. Promíchejte.
Ihned přidejte také nadrobno nasekaný kopr. Použijte jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.
Opět promíchejte a nechejte asi tři minuty lehce prohřát. Můžete dochutit solí, pepřem. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť. Kdo má radši sladší, může přidat ještě maličko cukru.
Na talíři podávejte s vařenými brambory nebo knedlíkem a horkým, najemno natrhaným vařeným hovězím masem.