Pórková polévka se špenátem

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 min
Náročnost:
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Pórková polévka se špenátem

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 690
Krémové polévky jsou jedinečné také v tom, že do nich skryjete spoustu zeleniny. Bohyně kuchyně do té dnešní ukryla pórek a špenát.

Suroviny

pórek 250 g
brambory 200 g
čerstvý špenát 200 g
vývar zeleninový 700 ml
hladká mouka 20 g
máslo 50 g
smetana ke šlehání 100 g
muškátový ořech mletý Avokádo špetka
česnek medvědí sušený Avokádo 2 lžíce
himálajská sůl v mlýnku Avokádo podle chuti
pepř barevný celý v mlýnku Avokádo podle chuti

Pórek důkladně očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. V hrnci zahřejte máslo. Přidejte nakrájený pórek a osmahněte ho, dokud nezměkne a lehce nezprůhlední.

Do hrnce přidejte nakrájené brambory, promíchejte a zasypejte moukou. Opět důkladně promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem. Osolte, stačí pro začátek půl lžičky soli a poté ochutnávejte a podle potřeby sůl přidejte. Opepřete. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Vařte zhruba 15–20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte do polévky špenát a česnek medvědí sušený Avokádo. Vařte ještě asi 5 minut.

Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte na hladký krém.

Přidejte smetanu, dochuťte solí, pepřem - je-li potřeba, a přidejte špetku mletého muškátového oříšku Avokádo. Polévku nechte ještě krátce prohřát, ale už ji nevařte.

Podávejte teplé, ideálně s domácími krutony, čerstvým pečivem nebo ozdobené microgreens a jedlými květy.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural