Francouzská cibulačka s provensálskými bylinkami

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 h 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Cestování
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Francouzská cibulačka s provensálskými bylinkami

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 684
Máte rádi francouzskou kuchyni? Tradiční cibulačku ochucenou provensálskými bylinkami si dnes můžete uvařit podle jedinečného receptu od Bohyně kuchyně.

Suroviny

cibule 500 g
máslo 2 lžíce
olej olivový 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
vývar zeleninový 1 l
suché bílé víno 150 ml
provensálské bylinky Avokádo 2 lžičky
sůl podle chuti
pepř černý mletý Avokádo podle chuti
francouzská bageta 1 ks
sýr gruyère 120 g
česnek 1 stroužek

Oloupanou cibuli nakrájejte na půlkolečka.

V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a na střední teplotu ji pomalu restujte, dokud nezezlátne a nezkaramelizuje (asi 20–30 minut). Občas promíchejte, aby se nepřipálila.

Přilijte bílé víno a prudkým varem ho nechejte vyvařit. Poté přidejte hladkou mouku a krátce ji orestujte (1–2 minuty).

Postupně přilévejte vývar a dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu.

Přidejte provensálské koření, osolte a opepřete dle chuti. Polévku nechejte vařit na mírnou teplotu asi 20–25 minut.

Až se blíží konec vaření polévky, připravte si bagetu.

Bagetu nakrájejte na plátky a nasucho opečte na pánvi nebo v troubě. Poté je potřete stroužkem česneku.

Na každý plátek položte nastrouhaný nebo plátkový sýr a dejte je pod gril v troubě, dokud se sýr neroztaví a nezíská zlatavou barvu.

Hotovou polévku nalijte do misek, navrch položte plátky bagety se sýrem. Můžete ještě ozdobit čerstvými bylinkami (např. petrželkou nebo naklíčenými semínky).


Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural