Oloupanou cibuli nakrájejte na půlkolečka.
V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a na střední teplotu ji pomalu restujte, dokud nezezlátne a nezkaramelizuje (asi 20–30 minut). Občas promíchejte, aby se nepřipálila.
Přilijte bílé víno a prudkým varem ho nechejte vyvařit. Poté přidejte hladkou mouku a krátce ji orestujte (1–2 minuty).
Postupně přilévejte vývar a dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu.
Přidejte provensálské koření, osolte a opepřete dle chuti. Polévku nechejte vařit na mírnou teplotu asi 20–25 minut.
Až se blíží konec vaření polévky, připravte si bagetu.
Bagetu nakrájejte na plátky a nasucho opečte na pánvi nebo v troubě. Poté je potřete stroužkem česneku.
Na každý plátek položte nastrouhaný nebo plátkový sýr a dejte je pod gril v troubě, dokud se sýr neroztaví a nezíská zlatavou barvu.
Hotovou polévku nalijte do misek, navrch položte plátky bagety se sýrem. Můžete ještě ozdobit čerstvými bylinkami (např. petrželkou nebo naklíčenými semínky).