Nejprve si připravte houby. Nejlépe se hodí žampiony, případně směs žampionů s hlívou ústřičnou. Očistěte je a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Česnek oloupejte a nasekejte.
V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a houby. Restujte, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu. Poté polovinu hub z hrnce vyndejte do misky a ke zbylým houbám přisypejte rýži. Krátce ji orestujte, aby se obalila v tuku.
Zalijte rýži přibližně půl litrem vody a vložte do ní Houbový bujon. Ještě můžete mírně osolit.
Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte hrnec pokličkou a vařte na mírném ohni, dokud rýže nevstřebá všechnu tekutinu a nezměkne (asi 15–20 minut). Pokud je rýže stále tvrdá a tekutina vyvařená, můžete přidat trochu vody.
Jakmile je rýže hotová, stáhněte hrnec z plotny a vmíchejte do ní houby, které jste na začátku vaření nechali stranou.
Nakonec můžete vmíchat čerstvé bylinky podle chuti.
Mezitím, co se vaří rýže, připravte si jednoduchou máslovou zeleninu. Nejlépe se pro tento recept hodí směs několika druhů mrkve, s hráškem a kukuřicí. Chybu neuděláte ani fazolkami nebo směsí brokolice a květáku. Záleží na vaší chuti.
Rozmraženou zeleninu jen lehce orestujte na másle, osolte. Zelenina musí být pořádně prohřátá.
Houbovou rýži podáváme posypanou máslovou zeleninou.