Připravte si velký hrnec nebo pánev a zahřejte v něm máslo. Na máslo dejte opékat nahrubo nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, na kousky nakrájený celer, nasekaný česnek.
Opékejte dozlatova a ke konci opékání přidejte všechno koření, aby se rozvonělo.
Zalijte vínem, které nechejte prudkým varem částečně zredukovat. Přidejte 500 ml vody nebo zeleninového vývaru.
Do pánve vložte osoleného kapra (ideálně 4 filety s kůží), švestky a nasekané ořechy. Půl hodiny nechejte probublávat na střední teplotu bez poklice.
Vyndejte porce kapra a vyndejte si také pár koleček mrkve na ozdobu, klidně i pár celých ořechů. Do pánve přidejte povidla, pět minut provařte, vyberte koření a omáčku rozmixujte dohladka.
Do omáčky vraťte porce kapra a nechejte prohřát.
Podávejte kousky ryby přelité omáčkou. Není nutné podávat s přílohou, pokud však budete přílohu chtít, ideální je výborné čerstvé pečivo.