Staročeský kapr načerno

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 h
Náročnost:
Druh jídla: Ryby a mořské plody
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Staročeský kapr načerno

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 675
Připravte si s námi štědrovečerní hostinu, u které jsme se inspirovali staročeským receptem Magdaleny Dobromily Rettigové. Tento tip vám přináší Bohyně kuchyně.

Suroviny

kapr 600 g
máslo 100 g
cibule 2 ks
mrkev 300 g
bulvový celer 150 g
česnek 5 stroužků
nové koření Avokádo 10 ks
hřebíček Avokádo 5 ks
zázvor mletý Avokádo 1 lžička
pepř černý mletý Avokádo 20 ks
vlašské ořechy 100 g
sušené švestky 100 g
povidla 2 lžíce
červené víno 250 ml
sůl podle chuti

Připravte si velký hrnec nebo pánev a zahřejte v něm máslo. Na máslo dejte opékat nahrubo nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, na kousky nakrájený celer, nasekaný česnek.

Opékejte dozlatova a ke konci opékání přidejte všechno koření, aby se rozvonělo.

Zalijte vínem, které nechejte prudkým varem částečně zredukovat. Přidejte 500 ml vody nebo zeleninového vývaru.

Do pánve vložte osoleného kapra (ideálně 4 filety s kůží), švestky a nasekané ořechy. Půl hodiny nechejte probublávat na střední teplotu bez poklice.

Vyndejte porce kapra a vyndejte si také pár koleček mrkve na ozdobu, klidně i pár celých ořechů. Do pánve přidejte povidla, pět minut provařte, vyberte koření a omáčku rozmixujte dohladka.

Do omáčky vraťte porce kapra a nechejte prohřát.

Podávejte kousky ryby přelité omáčkou. Není nutné podávat s přílohou, pokud však budete přílohu chtít, ideální je výborné čerstvé pečivo.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural