Krkonošský hubník

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: 1 h 10 min
Náročnost:
Druh jídla: Přílohy
Příležitost: Vánoce
Sezóna: Houbařská sezóna
Způsob přípravy: Zapékání

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Krkonošský hubník

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 674
Krkonošský hubník byl dříve oblíbený hlavně v horských oblastech jako jednoduché, levné a syté jídlo. Býval součástí štědrovečerního jídla a podával se teplý i studený. Vyzkoušejte tento recept od Bohyně kuchyně.

Suroviny

čerstvé houby 500 g
velká cibule 1 ks
starší pečivo 250 g
máslo 80 g
vejce 2 ks
polotučné mléko 200 ml
česnek sušený Avokádo 2 lžičky
majoránka Avokádo 2 lžičky
kmín drcený Avokádo 1 lžička
sůl 2 lžičky
pepř podle chuti
máslo na smažení

Očistěte houby (ideální lesní, ale můžou být i žampiony) a nakrájejte je na menší kousky. Pokud máte sušené houby, namočte je do vody a nechejte nabobtnat. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Nakrájejte starší pečivo (bagety, rohlíky) na kostičky a nasypejte ho na plech. Poklaďte kousky másla a pečte 10 minut na 200 °C.

Na pánvi zahřejte máslo nebo olej a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte houby a restujte, dokud nepustí vodu a nezměknou.

Do směsi přidejte pečivo, zalijte mlékem. Přidejte sušený česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.

Přidejte do směsi vejce a opět dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

Předehřejte troubu na 180 °C. Směs přendejte do vymazané zapékací misky a pečte asi 30-40 minut, dokud povrch není zlatavý a křupavý.

Před podáváním můžete posypat nasekanou petrželkou.

Náš tip: Hubník nakrájejte na plátky a opečte na kousku sádla na pánvičce. Podávejte jako přílohu k omáčce a masu, jako klasický knedlík.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural