Valašská ščedračka

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1 h 50 min
Náročnost:
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Valašská ščedračka

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 673
Slavnostní štědrovečerní jídlo, hustá polévka ščedračka, bývalo na Valašsku připraveno z toho, co se přes rok urodilo na poli a našlo v lese. Luštěniny podle aktuální dostupnosti, houby z lesa, sušené ovoce. Servíruje Bohyně kuchyně.

Suroviny

hrách suchý zelený 150 g
cizrna 150 g
kroupy 100 g
brambory 300 g
cibule 2 ks
česnek 2 stroužky
sádlo 2 lžíce
alpská sůl s jódem Avokádo podle chuti
kořenicí směs Houbové koření Avokádo 2 lžičky
sušené švestky 100 g
sušené hrušky 100 g
sušené houby 100 g

Hrách a cizrnu namočte přes noc do vody. Stejně tak namočte do vody sušené houby. Na druhý den vodu z luštěnin slijte, luštěniny propláchněte a uvařte téměř doměkka.

Ve velkém hrnci zahřejte sádlo a dejte na něj opékat nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte kroupy, namočené houby, na kousky nakrájené sušené švestky, hrušky a oloupané, na kusy nakrájené brambory.

Ochuťte směsí koření a 1 lžičkou soli. Vařte, dokud kroupy a brambory nezměknou.

Poté přidejte uvařené luštěniny a společně ještě 10 minut vařte. Ještě podle chuti osolte.

Podávejte horké.

Náš tip: Místo hrachu a cizrny můžete použít i jiné luštěniny – čočku, fazole, mungo fazole. Můžete přidat také pohanku.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural