Hrách a cizrnu namočte přes noc do vody. Stejně tak namočte do vody sušené houby. Na druhý den vodu z luštěnin slijte, luštěniny propláchněte a uvařte téměř doměkka.
Ve velkém hrnci zahřejte sádlo a dejte na něj opékat nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte kroupy, namočené houby, na kousky nakrájené sušené švestky, hrušky a oloupané, na kusy nakrájené brambory.
Ochuťte směsí koření a 1 lžičkou soli. Vařte, dokud kroupy a brambory nezměknou.
Poté přidejte uvařené luštěniny a společně ještě 10 minut vařte. Ještě podle chuti osolte.
Podávejte horké.
Náš tip: Místo hrachu a cizrny můžete použít i jiné luštěniny – čočku, fazole, mungo fazole. Můžete přidat také pohanku.