Vánočka se švestkovou omáčkou

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 12
Doba přípravy: 1 h 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Vánoce
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Vánočka se švestkovou omáčkou

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 672
Věděli jste, že dříve patřila ke štědrovečerní vánočce také voňavá švestková omáčka? Nechte se inspirovat tímto receptem od Bohyně kuchyně. Jenom berte na vědomí, že potřebujete nechat těsto kynout cca 80 minut.

Vánočka

čerstvé droždí 42 g
změklé máslo 120 g
cukr krupice 80 g
vlažné mléko 160 ml
žloutek 2 ks
hladká mouka 500 g
sůl ½ lžičky
vejce 1 ks
mandlové plátky 2 lžíce
kořenicí směs Perník Avokádo 1 lžička

Omáčka

sušené švestky 250 g
čerstvé brusinky 4 lžíce
vlašské nebo pekanové ořechy 4 lžíce
voda 700 ml
povidla 3 lžíce
kořenicí směs Perník Avokádo 2 lžičky
rum 2 lžíce
perník na strouhání 3 lžíce
cukr krupice 2 lžíce

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, a rozmíchejte v něm droždí s lžící cukru. Nechte stát na teplém místě asi 10-15 minut, dokud se nevytvoří na povrchu bublinky.

V míse smíchejte mouku se solí, kořením a zbývajícím cukrem. Přidejte kvásek, žloutky a kousky másla. Vypracujte hladké a elastické těsto. To můžete udělat ručně nebo v kuchyňském robotu s hákem na těsto.

Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto rozdělte na 5 částí. Z každé části vyválejte dlouhý váleček. Upleťte vánočku ze tří pramenů a přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé dva prameny smotejte a umístěte nahoru na copánek z těsta. Zajistěte špejlemi.

Vánočku ještě jednou nechejte na plechu kynout asi 20 minut.

Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením potřete vánočku rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a vložte do trouby.

Vánočku pečte přibližně 25 až 40 minut dozlatova. Pokud začne příliš rychle hnědnout, zakryjte ji alobalem.

Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce. Před podáváním ji můžete posypat moučkovým cukrem. Podávejte se švestkovou omáčkou.

Sušené švestky překrojte napůl nebo ještě na menší kousky. Dejte je do hrnce, přidejte k nim nahrubo nasekané ořechy, povidla, brusinky a dochuťte cukrem a kořením. Zalijte vodou a vařte asi 20 minut.

Nakonec přidejte ještě nastrouhaný perník a rum. Ještě 5 minut provařte. Omáčka by měla být spíš hustější. Nejlépe chutná teplá.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural