Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, a rozmíchejte v něm droždí s lžící cukru. Nechte stát na teplém místě asi 10-15 minut, dokud se nevytvoří na povrchu bublinky.
V míse smíchejte mouku se solí, kořením a zbývajícím cukrem. Přidejte kvásek, žloutky a kousky másla. Vypracujte hladké a elastické těsto. To můžete udělat ručně nebo v kuchyňském robotu s hákem na těsto.
Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozdělte na 5 částí. Z každé části vyválejte dlouhý váleček. Upleťte vánočku ze tří pramenů a přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé dva prameny smotejte a umístěte nahoru na copánek z těsta. Zajistěte špejlemi.
Vánočku ještě jednou nechejte na plechu kynout asi 20 minut.
Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením potřete vánočku rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a vložte do trouby.
Vánočku pečte přibližně 25 až 40 minut dozlatova. Pokud začne příliš rychle hnědnout, zakryjte ji alobalem.
Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce. Před podáváním ji můžete posypat moučkovým cukrem. Podávejte se švestkovou omáčkou.
Sušené švestky překrojte napůl nebo ještě na menší kousky. Dejte je do hrnce, přidejte k nim nahrubo nasekané ořechy, povidla, brusinky a dochuťte cukrem a kořením. Zalijte vodou a vařte asi 20 minut.
Nakonec přidejte ještě nastrouhaný perník a rum. Ještě 5 minut provařte. Omáčka by měla být spíš hustější. Nejlépe chutná teplá.