Losos s fenyklovým salátem a emulzí z přepuštěného másla
Autor: Roman Staša
ID receptu: 671
Losos je podle Romana Staši nejoblíbenější ryba na světě. Tajemství jejího úspěchu tkví v tom, že připravit dobře lososa je výrazně jednodušší než jiné ryby. To už by člověk musel být fakt nemehlo, aby lososa „přetáhnul“ tolik, že nebude k jídlu. Roman má lososa rád hlavně pro jeho plnou chuť a strukturu masa a často rád zkouší, jaké k němu budou ladit suroviny. Tentokrát vyzkoušel salát s fenyklem a tahle výrazná surovina podle něj ladí k lososovi dokonale.
Suroviny
losos
4
filety
čerstvý fenykl
1
ks
vejce
3
ks
máslo
200
g
olivový olej
1
lžíce
limetková šťáva
podle chuti
česnek sušený v mlýnku Avokádo
1
lžíce
paprika lahůdková mletá Avokádo
1
lžíce
petrželová nať
1
lžíce
bazalka
podle chuti
citronová kůra sušená Avokádo
podle chuti
sůl mořská s jodem Avokádo
podle chuti
pepř barevný celý Avokádo
podle chuti
Máslo zpěňte v rozpáleném hrnci. Jakmile pěna začne hnědnout, stáhněte z plamene. Nechte vychladit na 96 °C. Dvě lžíce másla dejte stranou.
Oddělte bílky od žloutků a dejte je na chvíli bokem.
V druhé míse smíchejte fenykl, olivový olej, bazalku, petrželovou nať a citronovou kůru. Osolte a opepřete, zakápněte šťávou z ½ limety a nechte 15 minut marinovat.
Do žloutků pomalu metličkou vmíchejte máslo z hrnce, dokud nevznikne hustá emulze. Přidejte šťávu z ½ limety a sůl a vše promíchejte.
Lososa osolte, opepřete a posypte česnekem a lahůdkovou paprikou.
Na rozehřátou pánev dejte 2 lžíce oříškového másla a restujte lososa 4 minuty na kůži a 1 minutu z ostatních stran.
Lososa podávejte na fenyklovém salátu a vše zalité emulzí.