Losos s fenyklovým salátem a emulzí z přepuštěného másla

Autor: Roman Staša
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 min
Náročnost:
Druh jídla: Ryby a mořské plody
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Opékání

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Losos s fenyklovým salátem a emulzí z přepuštěného másla

Autor: Roman Staša ID receptu: 671
Losos je podle Romana Staši nejoblíbenější ryba na světě. Tajemství jejího úspěchu tkví v tom, že připravit dobře lososa je výrazně jednodušší než jiné ryby. To už by člověk musel být fakt nemehlo, aby lososa „přetáhnul“ tolik, že nebude k jídlu. Roman má lososa rád hlavně pro jeho plnou chuť a strukturu masa a často rád zkouší, jaké k němu budou ladit suroviny. Tentokrát vyzkoušel salát s fenyklem a tahle výrazná surovina podle něj ladí k lososovi dokonale.

Suroviny

losos 4 filety
čerstvý fenykl 1 ks
vejce 3 ks
máslo 200 g
olivový olej 1 lžíce
limetková šťáva podle chuti
česnek sušený v mlýnku Avokádo 1 lžíce
paprika lahůdková mletá Avokádo 1 lžíce
petrželová nať 1 lžíce
bazalka podle chuti
citronová kůra sušená Avokádo podle chuti
sůl mořská s jodem Avokádo podle chuti
pepř barevný celý Avokádo podle chuti

Máslo zpěňte v rozpáleném hrnci. Jakmile pěna začne hnědnout, stáhněte z plamene. Nechte vychladit na 96 °C. Dvě lžíce másla dejte stranou.

Oddělte bílky od žloutků a dejte je na chvíli bokem.

V druhé míse smíchejte fenykl, olivový olej, bazalku, petrželovou nať a citronovou kůru. Osolte a opepřete, zakápněte šťávou z ½ limety a nechte 15 minut marinovat.

Do žloutků pomalu metličkou vmíchejte máslo z hrnce, dokud nevznikne hustá emulze. Přidejte šťávu z ½ limety a sůl a vše promíchejte.

Lososa osolte, opepřete a posypte česnekem a lahůdkovou paprikou.

Na rozehřátou pánev dejte 2 lžíce oříškového másla a restujte lososa 4 minuty na kůži a 1 minutu z ostatních stran.

Lososa podávejte na fenyklovém salátu a vše zalité emulzí.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural