řecká fazolová polévka

Autor: Roman Staša
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 120 min
Náročnost:
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Cestování
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

řecká fazolová polévka

Autor: Roman Staša ID receptu: 657
Národní řecké jídlo? Ani gyros, ani souvlaki, ale fasolada. To je ta pravá speciality, kterou zná každý Řek už od mala, ať už vyrůstá v Athénách, nebo na Lefkadě. Každý region ji dělá trochu jinak a Roman Staša se z těch různých názorů na tuto tradiční polévku pokusil poskládat jeden univerzální recept. Tak se do ní pusťte a třeba překvapte své řecké přátele.

Suroviny

sušené bílé fazole 200 g
cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 2 ks
celer 2 stonky
rajčata 400 g
rajčatový protlak 50 g
zeleninový vývar 15 l
olivový olej podle chuti
čerstvá petržel hrst
bobkový list Avokádo 2 ks
sušená rajčata s česnekem a bazalkou Avokádo 1 lžíce
petrželová nať Avokádo 1 lžíce
nové koření Avokádo 4 ks
mořská sůl s jodem podle chuti
pepř černý mletý Avokádo podle chuti

Pro přípravu polévky nejprve dejte namočené a scezené fazole do velkého hrnce s dostatkem vody, aby byly ponořené, přiklopte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebudou měkké.

Poté je sceďte a vraťte zpátky do hrnce. Mezitím na středním ohni v pánvi zahřejte olivový olej a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte najemno nasekaný česnek a restujte další minutu. Následně do pánve přidejte nahrubo nakrájená rajčata, rajčatový protlak a bylinky, promíchejte a vařte 15 minut.

Restovanou zeleninu s rajčaty přidejte do hrnce s fazolemi. Přilijte vývar, bobkové listy a nové koření. Osolte a opepřete. Polévku vařte na mírném ohni 40 minut.

Jakmile je polévka uvařena, vyndejte z ní bobkové listy a nové koření.

Polévku, ozdobenou najemno nasekanou petrželí, ihned podávejte.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural