Pro přípravu polévky nejprve dejte namočené a scezené fazole do velkého hrnce s dostatkem vody, aby byly ponořené, přiklopte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebudou měkké.
Poté je sceďte a vraťte zpátky do hrnce. Mezitím na středním ohni v pánvi zahřejte olivový olej a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte najemno nasekaný česnek a restujte další minutu. Následně do pánve přidejte nahrubo nakrájená rajčata, rajčatový protlak a bylinky, promíchejte a vařte 15 minut.
Restovanou zeleninu s rajčaty přidejte do hrnce s fazolemi. Přilijte vývar, bobkové listy a nové koření. Osolte a opepřete. Polévku vařte na mírném ohni 40 minut.
Jakmile je polévka uvařena, vyndejte z ní bobkové listy a nové koření.
Polévku, ozdobenou najemno nasekanou petrželí, ihned podávejte.