Pro přípravu fasolady nejprve dejte namočené a scezené fazole do velkého hrnce s dostatkem vody, aby byly ponořené, přiklopte hrnec pokličkou a vařte, dokud nebudou měkké. Poté je sceďte a vraťte zpátky do hrnce. Mezitím na středním ohni v pánvi zahřejte olivový olej a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte najemno nasekaný česnek a restujte další minutu. Následně do pánve přidejte nahrubo nakrájená rajčata a rajčatový protlak a bylinky, promíchejte a vařte 15 minut. Následně restovanou zeleninu s rajčaty přidejte do hrnce s fazolemi. Přilijte vývar a přidejte bobkové listy a nové koření. Osolte a opepřete. Polévku vařte na mírném ohni 40 minut. Poté bobkové listy a nové koření vyndejte. Polévku, ozdobenou najemno nasekanou petrželí, ihned podávejte.