Všechny suroviny na marinování sýra dejte do mísy a důkladně, ale opatrně promíchejte a nechte odpočívat.
Mezitím umyjte papriky, rozpulte je na poloviny a odstraňte semena a bílé části. Papriky položte na plech, přelijte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, dokud nezačnou papriky černat, což obvykle trvá asi 15–20 minut. Po upečení papriky vložte do uzavíratelného sáčku nebo misku pokryjte potravinářskou fólií a nechte 7 minut odpočinout – to usnadní loupání. Poté je opatrně oloupejte. Česnek zarestujte dozlatova na pánvi s rozehřátým olejem.
Papriky nakrájejte na proužky a dejte do mísy. Přidejte balkánský sýr, bazalku, citronovou kůru a nasekaný česnek. Přidejte tenké plátky červené cibule a hrubě nasekanou petržel. Všechno opatrně promíchejte. Salát ochuťte solí a pepřem.