Musaka

Autor: Roman Staša
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 90 min
Náročnost:
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Cestování
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Zapékání

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Musaka

Autor: Roman Staša ID receptu: 655
Tradiční balkánský pokrm - když se řekne musaka, asi většině z vás naskočí známé spojení s Řeckem. A aby ne, když právě musaka nechybí na jídelním lístku dobré taverny, ať už v Řecku, anebo kdekoli na světě. Roman Staša se ale poprvé s musakou setkal v Chorvatsku a má ji spojenou právě s touto zemí.

Suroviny

mleté jehněčí maso 500 g
olej 2 lžíce
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
lilek 2 ks
brambory 800 g
krájená rajčata v plechovce 400 g
kmín mletý Avokádo 1 lžička
skořice mletá Avokádo 1 lžička
sůl mořská s jodem Avokádo 1 lžička
pepř černý hrubě mletý Avokádo 1 lžička

Pro bešamelovou omáčku

máslo 50 g
hladká mouka 50 g
mléko 500 ml
mletý muškátový oříšek podle chuti
mořská sůl s jodem podle chuti
pepř barevný celý Avokádo podle chuti

Lilky nakrájejte na plátky, osolte a nechte je hodinu vypotit, poté setřete tekutinu papírovou utěrkou.

Na rozpáleném oleji v pánvi opečte cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a restujte dozlatova. Do směsi dále dejte rajčata, kmín, skořici, sůl a pepř a nechte vařit 15 minut na mírném ohni.

Mezitím si připravte bešamelovou omáčku. Rozpalte v hrnci máslo, přidejte mouku a za stálého míchání zprudka povařte. Postupně přilijte mléko a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř.

Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky. Osolte a opepřete. Vymažte pekáč máslem a vložte do něj vrstvy brambor, lilku a masové směsi. Toto vrstvení opakujte, dokud nevyčerpáte všechny suroviny. Zakončete vrstvou lilku.

Přelijte musaku bešamelovou omáčkou a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 50 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý. Nechte chvíli odpočinout a podávejte.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural