masové koule s bramborovou espumou

Autor: Roman Staša
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min
Náročnost:
Druh jídla: Mletá masa
Příležitost: Cestování
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Smažení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

masové koule s bramborovou espumou

Autor: Roman Staša ID receptu: 654
Švédská kuchyně je určitě známá spoustou receptů, ale nehynoucí slávu masovým koulím celosvětově zajistil jeden prodejce nábytku. Recept Romana Staši je ale trošku jiný, než jaký jste už možná vyzkoušeli. O to víc by vám Roman doporučil, ať se do něj pustíte.

Suroviny na masové koule

mleté maso (vepřové a hovězí) 500 g
cibule 1 ks
vejce 1 ks
strouhanka 50 g
máslo 50 g
slunečnicový olej 3 lžíce
tymián Avokádo 1 lžička
rozmarýn Avokádo 1 lžička
mletý muškátový oříšek 0.5 lžička
alpská sůl s jódem Avokádo 1 lžička
pepř černý mletý Avokádo 0.5 lžička

Suroviny na bramborovou espumu

brambory 4 ks
smetana 100 ml
máslo 50 g
citronová kůra Avokádo 0.5 lžičky
himálajská sůl Avokádo podle chuti
pepř barevný Mlýnek Avokádo podle chuti

Nejprve si připravte masové koule. Smíchejte mleté maso, cibuli, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, všechny sušené bylinky a strouhanku. Z této směsi vytvořte menší koule a dejte je na hodinu odpočinout do lednice.

Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a uvařte je ve slané vodě, dokud nezměknou, cca 20 minut. Poté je sceďte a rozmixujte dohladka s máslem a smetanou, sušenou citronovou kůrou, solí a pepřem. Kaši přelijte do espuma nádoby a dejte jednu bombičku. Pokud nemáte espumu, kaši podávejte pouze rozmixovanou dohladka.

Do rozpálené pánve dejte 3 lžíce oleje a lžíci másla. Masové kuličky restujte dozlatova cca 2 minuty z každé strany. Podávejte je na bramborové espumě a vše zasypte petrželí a cibulkou.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural