Pečená zelenina s domácím dipem

Autor: Roman Staša
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 min
Náročnost:
Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Pro děti
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Pečená zelenina s domácím dipem

Autor: Roman Staša ID receptu: 626
Rychlá, zdravá a lehká večeře nebo oběd nejenom pro děti. Co víc k tomuhle receptu by Roman Staša dodal? Možná to, že se můžete pustit do různých variant podle toho, jaká zelenina bude zrovna v sezoně. A když si dáte trochu víc práce s krájením, můžete dětem „nakukat“, že pro ně máte speciální hranolky.

Pečená zelenina

paprika (červená, žlutá, zelená) 3 ks
mrkev 1 ks
cuketa 2 ks
lilek 1 ks
červená cibule 1 ks
stroužky česneku (najemno nakrájený) 3 ks
olivový olej 3 lžíce
tymián Avokádo 1/2 lžičky
rozmarýn Avokádo 1 lžička
oregáno Avokádo 1/2 lžičky
sůl mořská s jodem Avokádo 1 lžička
pepř barevný celý Avokádo

Domácí dip

řecký jogurt 250 g
česnek (mačkaný) 1 stroužek
hladkolistá petržel (jemně nasekaná) 1 hrst
šťáva z půlky citronu
petrželová nať Avokádo 1 lžíce
citronová kůra Avokádo 1 lžička
libeček Avokádo špetka
oregáno Avokádo 1 lžička
sůl mořská s jodem Avokádo 1 lžička
pepř černý mletý Avokádo špetka

Předehřejte troubu na 200 °C. Zeleninu omyjte a nakrájejte na menší kousky. V míse smíchejte zeleninu, na jemno nakrájený česnek, olivový olej, sůl, pepř a sušené bylinky. Poté vše rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 minut, dokud zelenina nezměkne a lehce nezhnědne.

Mezitím připravte dip. V míse smíchejte řecký jogurt, utřený česnek, petržel, citronovou šťávu a všechny sušené bylinky. Ochuťte solí a pepřem.

Upečenou zeleninu vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout.

Servírujte na talíři s dipem.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural