Steak mignon se zapečeným chřestem v holandské omáčce

Autor: Avokádo
Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Grilování

Tipy k dochucení

Steak mignon se zapečeným chřestem v holandské omáčce

Autor: Avokádo

Suroviny pro 4 osoby:

Alpská sůl s jódem Avokádo
cukr
nastrouhaný parmezán 60 g
oloupaný zelený chřest 200 g
česnek (rozdrcený) 1 stroužek
dužina ze dvou oloupaných rajčat
bazalka (nasekaná) několik lístků
nasekané kapary 1 lžíce
Pepř černý mletý Avokádo
olivový olej 6 lžic
pražené piniové oříšky 1 lžíce
hovězí svíčková 800 g

Marináda

Hořčice plnotučná Avokádo 1 lžíce
kořenící směs Steak Avokádo 1 balení směsi
olivový olej 100 ml

Holandská omáčka

Alpská sůl s jódem Avokádo
šťáva z ½ limetky
omáčka tabasco lžičky
rozpuštěné teplé máslo 100 ml
ohřáté bílé víno 60 ml
žloutky 4

Omyté, očištěné a osušené hovězí nařízneme napříč na 8 medailonů, naložíme do marinády, kterou připravíme ze všech ingrediencí a necháme odležet v chladničce.

Na hrnec s mírně vroucí vodou postavíme mísu. Do té mísy přidáme žloutky, víno, limetkovou šťávu a Tabasco. Vše rozšleháme metlou do hladka, postupně přidáváme máslo, a pokračujeme ve šlehání, dokud  směs nezíská konzistenci majonézy, následně osolíme.

Rajčata nakrájíme na kostičky a smícháme s olivovým olejem, piniovými oříšky, kapary, česnekem a nasekanou bazalku. Vše dochutíme solí a pepřem.

Chřest uvaříme ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru, následně uložíme na plech a dáme zapéct do rozehřáté trouby.

Hovězí maso vyjmeme z marinády a grilujeme 5 minut na každé straně. Šťavnaté maso uložíme na zapečený chřest, a nahoru dáme dříve připravená rajčata s kapary a piniovými oříšky. Před podáváním vše posypeme parmezánem.

Ohodnoťte recept