BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY

Autor: Avokádo
Druh jídla: Sladká jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY

Autor: Avokádo

Suroviny

Těsto

Alpská sůl s jódem Avokádo špetka
vejce 1
mléko 250 ml
hladká mouka 500 g
rozpuštěné máslo 30 g
čerstvé droždí 20 g
cukr 30 g

Náplň

čerstvé nebo mražené borůvky 300 g
cukr 3 lžíce

Na ozdobu

Skořice mletá Avokádo 2 lžičky
rozpuštěné máslo 50 g
polotučný tvaroh 500 g
moučkový cukr podle chuti

V míse smíchejte teplé mléko s cukrem a droždím. Nechte stát asi 10 minut, dokud na povrchu nevyskočí bubliny.

Do velké mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, rozpuštěné máslo a vejce. Přidejte kvásek.

Vše dobře promíchejte a hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem, aby to bylo snazší.

Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto přendejte na pomoučený vál a rozválejte ho na tloušťku asi 1 cm.

Těsto nakrájejte na čtverce o velikosti asi 10x10 cm.

Na každý čtverec položte trochu borůvek a posypte je cukrem.

Čtverce těsta pečlivě zabalte do tvaru knedlíku, aby borůvky byly uvnitř a těsto dobře drželo.

Přiveďte velký hrnec s osolenou vodou k varu.

Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte je asi 8-10 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat. Kdo chce, může knedlíky vařit v páře.

Připravte si tvaroh, který dochutíte skořicí a cukrem. Do talířů dejte ochucený tvaroh a na něj hotové knedlíky přendejte na talíř, polijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.

Ohodnoťte recept