Kedlubny zbavte listů a oloupejte. Mladší a svěží listy si nechejte stranou. Kedlubny můžete nastrouhat na hrubém struhadle, nakrájet na plátky nebo na kostičky. Ve velkém hrnci rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny. Ochuťte solí, pepřem, novým kořením a cukrem. Společně chvíli restujte.
Poté zalijte kedlubny vodou tak, aby byly ponořené, více ne. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, průběžně kontrolujte. Doba vaření závisí na velikosti kedlubnových kousků. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 minut.
Jakmile je voda z kedluben téměř vyvařená přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte, zalijte smetanou. Vsypejte pár kedlubnových lístků nakrájených nadrobno. Opět promíchejte a při mírné teplotě ještě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.
Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory.
Náš tip: Místo smetany na vaření můžete použít zakysanou smetanu.