ZADĚLÁVANÉ KEDLUBNY

Autor: Bohyně kuchyně
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 45 min
Náročnost:
Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

ZADĚLÁVANÉ KEDLUBNY

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 607
Vyzkušejte tento skoro zapomenutý recept našich babiček, který pro vás oprášila Bohyně kuchyně. Zadělávané kedlubny jsou skvělou přílohou k pečenému nebo vařenému masu.

Surovina

nové koření mleté Avokádo ½ lžičky
mořská sůl Mlýnek Avokádo 1 lžička
hladká mouka 3 lžíce
ocet 1 lžíce
smetana na vaření 400 ml
máslo 80 g
malé kedlubny 5 ks
cukr trochu

Kedlubny zbavte listů a oloupejte. Mladší a svěží listy si nechejte stranou. Kedlubny můžete nastrouhat na hrubém struhadle, nakrájet na plátky nebo na kostičky. Ve velkém hrnci rozpusťte polovinu másla. Vsypejte na něj kedlubny. Ochuťte solí, pepřem, novým kořením a cukrem. Společně chvíli restujte.

Poté zalijte kedlubny vodou tak, aby byly ponořené, více ne. Ztlumte teplotu a přikryjte poklicí. Vařte doměkka, průběžně kontrolujte. Doba vaření závisí na velikosti kedlubnových kousků. Nastrouhané kedlubny budou měkké za chvilku, ty na kostky budou potřebovat asi 10 minut.

Jakmile je voda z kedluben téměř vyvařená přidejte zbytek másla a zaprašte moukou. Promíchejte, zalijte smetanou. Vsypejte pár kedlubnových lístků nakrájených nadrobno. Opět promíchejte a při mírné teplotě ještě asi 10 až 15 minut povařte. Průběžně míchejte.

Podávejte s vařeným vejcem nebo vařeným hovězím masem a brambory.

Náš tip: Místo smetany na vaření můžete použít zakysanou smetanu.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural