Příprava těsta:
Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr. Rozdrobte droždí a nechejte pár minut odstát na teplém místě, dokud se na povrchu se nevytvoří bubliny. Do velké mísy vsypejte prosátou mouku, sůl a nalijte olej. Přidejte vodu s droždím. Umíchejte ručně nebo v robotu hladké nelepivé těsto, které nechejte půl hodiny kynout na teplém místě.
Předehřejte troubu na 180°C.
Příprava náplně:
Na pánvi na střední teplotě rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje, asi 10-15 minut. Přidejte slaninu a opékejte, dokud není křupavá. Odstavte z ohně a nechte odstát.
Ve velké míse smíchejte smetanu, vejce, strouhaný sýr, sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek. Přidejte směs cibule a slaniny a dobře promíchejte.
Připravte si koláčovou formu o průměru přibližně 26 cm. Vymažte ji olejem. Vykynuté těsto si rozválejte na kruh o průměru asi 33 cm. Natvarujte do připravené formy. Zvedněte hodně okraje.
Na dno nasypejte strouhanku. A na ni opatrně nalijte připravenou náplň.
Pečte asi 50 minut na 180 °C. Pokud začne povrch moc tmavnout, překryjte jej alobalem.
Před podáváním nechejte asi půl hodiny odpočinout - ztuhnout.
Tento cibulový koláč je chutný jak teplý, tak studený. Podávejte s čerstvým salátem.