CIBULOVÝ KOLÁČ SE SLANINOU

Autor: Avokádo
Druh jídla: Předkrmy a chuťovky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

CIBULOVÝ KOLÁČ SE SLANINOU

Autor: Avokádo

Suroviny

Těsto

Alpská sůl s jódem Avokádo špetka
hladká mouka 400 g
čerstvé droždí 20 g
cukr špetka
vlažná voda 100 g
slunečnicový olej 100 g

Náplń

Tymián Avokádo 2 lžíce
strouhanka 4 lžíce
vejce 3
Pepř barevný Mlýnek Avokádo
Muškatový ořech mletý Avokádo špetka
smetana ke šlehání 200 ml
Himálajská sůl Avokádo
nastrouhaná gouda 150 g
cibule nakrájená na tenká kolečka 500 g
anglická slanina nakrájená na kostičky 150 g

Příprava těsta:

Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr. Rozdrobte droždí a nechejte pár minut stát na teplém místě. Na povrchu se vytvoří bubliny. Do mísy robota nebo do mísy, kde budete míchat těsto ručně, vsypejte mouku, sůl a nalijte olej. Přidejte vodu s droždím. Umíchejte hladké nelepivé těsto, které nechejte půl hodiny kynout na teplém místě.

Předehřejte troubu na 180°C.

Příprava náplně:

Na pánvi na střední teplotu rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje, asi 10-15 minut. Přidejte slaninu a smažte, dokud není křupavá. Odstavte z ohně a nechte odstát.

Ve velké míse smíchejte smetanu, vejce, strouhaný sýr, sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek. Přidejte směs cibule a slaniny a dobře promíchejte.

Připravte si koláčovou formu o průměru přibližně 26 cm. Vymažte ji olejem. Vykynuté těsto si rozválejte na kruh o průměru asi 33 cm. Natvarujte do připravené formy. Zvedněte hodně okraje.

Na dno nasypejte strouhanku. A na ni opatrně nalijte připravenou náplň.

Pečte asi 50 minut na 180 °C. Pokud začne povrch moc tmavnout, překryjte jej alobalem.

Před podáváním nechejte asi půl hodiny odpočinout - ztuhnout.

Tento cibulový koláč je chutný jak teplý, tak studený. Podávejte s čerstvým salátem.

Ohodnoťte recept