Předehřejte troubu na 180°C. Formu na koláč vymažte olejem nebo máslem a vyložte ji listovým těstem.
Připravte si náplň. Na drobno nakrájenou cibuli a česnek opečte dozlatova na olivovém oleji. Nechejte lehce vychladnout. Špenát rozmixujte a vmíchejte do něj ricottu, vejce a orestovanou cibuli s česnekem. Ochuťte směsí koření, špetkou muškátového oříšku a důkladně promíchejte. Ochutnávejte a podle chuti přidejte ještě i sůl a pepř.
Přidejte nastrouhanou goudu.
Do připravené formy s těstem rozprostřete špenátovou směs. Do této směsi vmáčkněte vařená vejce, kolem dokola, po okraji formy.
Pečte v předehřáté troubě 45 minut, nebo dokud náplň neztuhne a povrch nezíská zlatavou barvu.
Koláč nechejte před krájením chvilku odpočinout. Podávejte teplý nebo studený. Skvěle chutná se salátem.