JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 4 h
Náročnost: 2
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 598
Jehněčí se na naše stoly běžně nedostává. O důvod víc vyzkoušet toto křehké a po povidlech vonící jehněčí kolínko na kořenové zelenině v podání Bohyně kuchyně.

Suroviny

kořenicí směs Mletá masa Avokádo 2 lžíce
mořská sůl s jodem v mlýnku Avokádo ½ lžičky
olej olivový 2 lžíce
česnek 2 stroužky
šalotka 2 ks
mrkev 2 ks
celer kousek
pepř barevný celý v mlýnku Avokádo špetka
smetana ke šlehání 250 ml
povidla 3 lžíce
víno červené 300 ml
máslo 50 g
jehněčí kolínka 2 ks
petržel 1 ks

Připravte si velký pekáč, litinový hrnec nebo podobnou nádobu, která se dá používat na plotně i v troubě.

Rozehřejte v ní olej a opékejte jehněčí kolínka, pěkně ze všech stran. Vyndejte je ven a místo nich vsypejte do hrnce nahrubo nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a všechnu zeleninu. Opékejte dozlatova, na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i trochu tymiánu.

Nakonec vmíchejte i povidla a ještě pět minut opékejte.

Kolínka ochuťte směsí koření a vraťte do hrnce.

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Téměř veškeré víno zprudka vyvařte. Zalijte přibližně 300 ml vody nebo vývaru, přiklopte poklicí a dejte to trouby vyhřáté na 170 °C.

Pečte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud nebude maso měkké.

Maso vyndejte z hrnce ven a zbylý obsah rozmixujte dohladka. Dejte do hrnce na plotnu, přilijte smetanu, a vařte asi 5 minut. Nakonec vmíchejte kousek studeného másla.

Podávejte se šťouchanými bramborami, do kterých jste vmíchali sušený medvědí česnek. Pokud je zrovna sezona medvědího česneku, použijte do brambor nasekaný čerstvý medvědí česnek.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural