JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

Autor: Avokádo
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

Autor: Avokádo

Suroviny

kořenící směs Mletá masa Avokádo 2 lžíce
Mořská sůl Mlýnek Avokádo
olivový olej 2 lžíce
stroužky česneku 2
šalotka 2
mrkev 2
celer kousek
Pepř barevný Mlýnek Avokádo
smetana ke šlehání 250 ml
povidle 3 lžíce
červené víno 300 ml
máslo 50 g
jehněčí kolínka 2
větší petržel 1

Připravte si velký pekáč, litinový hrnec nebo podobnou nádobu, která se dá používat na plotně v troubě.

Rozehřejte v ní olej a dejte na něj opékat jehněčí kolínka, pěkně ze všech stran. Vyndejte je ven a místo nich vsypejte do hrnce nahrubo nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a všechnu zeleninu. Opékejte dozlatova, na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i trochu tymiánu.

Nakonec vmíchejte i povidla a ještě pět minut opékejte.

Kolínka ochuťte směsí koření na mletá masa a vraťte do hrnce.

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Téměř veškeré víno zprudka vyvařte. Zalijte přibližně 300 ml vody nebo vývaru, přiklopte poklicí a dejte to trouby vyhřáté na 170 °C.

Pečte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud nebude maso měkké.

Maso vyndejte z hrnce ven a zbylý obsah rozmixujte dohladka. Dejte do hrnce na plotnu, přilijte smetanu, a vařte asi 5 minut. Nakonec vmíchejte kousek studeného másla.

Podávejte se šťouchanými bramborami, do kterých jste vmíchali sušený medvědí česnek Avokádo. Pokud je zrovna sezona medvědího česneku, vmíchejte do brambor nasekaný čerstvý medvědí česnek.

Ohodnoťte recept