JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 240 min
Náročnost:
Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

JEHNĚČÍ NA POVIDLECH A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

Autor: Avokádo
Maso z jehněčího kolínka je vhodné k pomalému dušení nebo pečení, vyzkoušejte tento recept na Velikonoce.

Suroviny

kořenicí směs Mletá masa Avokádo 2 lžíce
mořská sůl Mlýnek Avokádo
olivový olej 2 lžíce
stroužky česneku 2
šalotka 2
mrkev 2
celer kousek
pepř barevný Mlýnek Avokádo
smetana ke šlehání 250 ml
povidla 3 lžíce
červené víno 300 ml
máslo 50 g
jehněčí kolínka 2
větší petržel 1

Připravte si velký pekáč, litinový hrnec nebo podobnou nádobu, která se dá používat na plotně i v troubě.

Rozehřejte v ní olej a opékejte jehněčí kolínka, pěkně ze všech stran. Vyndejte je ven a místo nich vsypejte do hrnce nahrubo nakrájenou šalotku, nasekaný česnek a všechnu zeleninu. Opékejte dozlatova, na střední teplotu. Ochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i trochu tymiánu.

Nakonec vmíchejte i povidla a ještě pět minut opékejte.

Kolínka ochuťte směsí koření a vraťte do hrnce.

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Téměř veškeré víno zprudka vyvařte. Zalijte přibližně 300 ml vody nebo vývaru, přiklopte poklicí a dejte to trouby vyhřáté na 170 °C.

Pečte asi 2,5 až 3 hodiny, dokud nebude maso měkké.

Maso vyndejte z hrnce ven a zbylý obsah rozmixujte dohladka. Dejte do hrnce na plotnu, přilijte smetanu, a vařte asi 5 minut. Nakonec vmíchejte kousek studeného másla.

Podávejte se šťouchanými bramborami, do kterých jste vmíchali sušený medvědí česnek. Pokud je zrovna sezona medvědího česneku, použijte do brambor nasekaný čerstvý medvědí česnek.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural