POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU

Autor: Avokádo
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU

Autor: Avokádo

Suroviny

Paprika lahůdková mletá Avokádo 1 lžíce
hladká mouka 4 lžíce
sůl a pepř
Polévkové bylinky Avokádo 1 lžíce
smetana ke šlehání 150 ml
kvalitní klobása 3
uzené maso (ideálně směs žeber, ale i kus krkovice) 800 g
vejce natvrdo 4
microgreens na ozdobení

Zelenina na vývar

cibule 1
petržel 2
mrkev 2

Koření na vývar

Bobkový list Avokádo 2
Nové koření celé Avokádo 10 kuliček
Pepř černý celý Avokádo 10 kuliček

Šmigrustovka je polévka, která se jmenuje podle moravského názvu pro velikonoční pomlázku - šmigrust. V polévce jsou vykoledovaná vejce, oblíbené uzené maso a jarní bylinky. A prý dokáže postavit na nohy po bujarých velikonočních oslavách.

Vývar uvařte den předem. Dejte do hrnce maso, cibuli, mrkev, petržel a koření na vývar. Zalijte vodou a ochuťte solí. Až je maso měkké, sceďte. Budete potřebovat litr uzeného vývaru. Maso oberte a nakrájejte na větší kousky, nechejte stranou. Do vývaru dejte klobásu nakrájenou na kolečka.

Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a sladkou paprikou, přidejte polévkové bylinky a nechte alespoň 15 minut povařit. Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem.

Do talířů vložte na kousky nakrájené maso a nakrájená natvrdo uvařená vejce.

Zalijte horkou polévkou s klobásou.

Ozdobte microgreens.

Tip: Místo microgreens můžete použít pažitku, nastrouhaný křen nebo nasekaný medvědí česnek.

Ohodnoťte recept