POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU
Šmigrustovka je polévka, která se jmenuje podle moravského názvu pro velikonoční pomlázku - šmigrust. V polévce jsou vykoledovaná vejce, oblíbené uzené maso a jarní bylinky. A prý dokáže postavit na nohy po bujarých velikonočních oslavách. Bohyně kuchyně připravuje tento vývar den předem.
Suroviny
paprika lahůdková mletá Avokádo
1
lžíce
hladká mouka
4
lžíce
alpská sůl s jodem Avokádo
podle chuti
polévkové bylinky Avokádo
1
lžíce
smetana ke šlehání
150
ml
kvalitní klobása
3
ks
uzené maso (ideálně směs žeber, ale i kus krkovice)
800
g
vejce natvrdo
4
ks
microgreens
na ozdobení
pepř černý mletý Avokádo
podle chuti
Zelenina na vývar
cibule
1
ks
petržel
2
ks
mrkev
2
ks
Koření na vývar
bobkový list Avokádo
2
ks
nové koření celé Avokádo
10
kuliček
pepř černý celý Avokádo
10
kuliček
Vývar uvařte den předem. Dejte do hrnce maso, cibuli, mrkev, petržel a koření na vývar. Zalijte vodou a ochuťte solí. Až je maso měkké, sceďte. Budete potřebovat litr uzeného vývaru.
Maso oberte a nakrájejte na větší kousky, nechejte stranou. Do vývaru dejte klobásu nakrájenou na kolečka. Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a sladkou paprikou, přidejte polévkové bylinky a nechte alespoň 15 minut povařit. Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem.
Do talířů vložte na kousky nakrájeného maso a nakrájená uvařená vejce.
Zalijte horkou polévkou s klobásou.
Ozdobte microgreens.
TIP: Místo microgreens můžete použít pažitku, nastrouhaný křen nebo nasekaný medvědí česnek.