POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU

POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 30 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

POLÉVKA ŠMIGRUSTOVKA S UZENÝM MASEM A KLOBÁSOU

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 596
Šmigrustovka je polévka, která se jmenuje podle moravského názvu pro velikonoční pomlázku - šmigrust. V polévce jsou vykoledovaná vejce, oblíbené uzené maso a jarní bylinky. A prý dokáže postavit na nohy po bujarých velikonočních oslavách. Bohyně kuchyně připravuje tento vývar den předem.

Suroviny

paprika lahůdková mletá Avokádo 1 lžíce
hladká mouka 4 lžíce
alpská sůl s jodem Avokádo podle chuti
polévkové bylinky Avokádo 1 lžíce
smetana ke šlehání 150 ml
kvalitní klobása 3 ks
uzené maso (ideálně směs žeber, ale i kus krkovice) 800 g
vejce natvrdo 4 ks
microgreens na ozdobení
pepř černý mletý Avokádo podle chuti

Zelenina na vývar

cibule 1 ks
petržel 2 ks
mrkev 2 ks

Koření na vývar

bobkový list Avokádo 2 ks
nové koření celé Avokádo 10 kuliček
pepř černý celý Avokádo 10 kuliček

Vývar uvařte den předem. Dejte do hrnce maso, cibuli, mrkev, petržel a koření na vývar. Zalijte vodou a ochuťte solí. Až je maso měkké, sceďte. Budete potřebovat litr uzeného vývaru.

Maso oberte a nakrájejte na větší kousky, nechejte stranou. Do vývaru dejte klobásu nakrájenou na kolečka. Vmíchejte smetanu rozmíchanou s moukou a sladkou paprikou, přidejte polévkové bylinky a nechte alespoň 15 minut povařit. Ochutnejte a dolaďte solí a pepřem.

Do talířů vložte na kousky nakrájeného maso a nakrájená uvařená vejce.

Zalijte horkou polévkou s klobásou.

Ozdobte microgreens.

TIP: Místo microgreens můžete použít pažitku, nastrouhaný křen nebo nasekaný medvědí česnek.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural