UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU A ROZPEKY

Autor: Avokádo
Druh jídla: Omáčky a dipy
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU A ROZPEKY

Autor: Avokádo

Omáčka

čerstvý nastrouhaný křen 4 lžíce
krupicový cukr 5 lžíce
vývar 600 ml
hladká mouka 50 g
smetana ke šlehání 200 ml
máslo 100 g
cibule 1
Alpská sůl s jódem Avokádo
Bobkový list Avokádo 2 lístky
Pepř černý celý Avokádo 10 kuliček
Nové koření celé Avokádo 5 kuliček

Rozpeky

žloutek 1
Alpská sůl s jódem Avokádo 2 lžičky
cukr špetka
čerstvé droždí 1 kostka
polotučné mléko 250 ml
hladká mouka 500 g
sádlo 3 lžíce

K podávání

uzené maso 4 plátky

Rozpeky

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte tak dlouho, dokud na povrchu nevyskočí bubliny - kvásek je připravený. Smíchejte spolu s ostatními surovinami a vypracované těsto nechejte odpočívat na teplém místě přibližně 45 minut, až hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Z vykynutého těsta tvarujte bochánky, skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova a nechejte vychladnout na mřížce.

Omáčka

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Nechejte ji zesklovatět a zasypejte moukou. Promíchejte a chvíli jíšku zasmažte. Zalijte vývarem, promíchejte, případně prošlehejte metličkou, aby v omáčce nebyly hrudky.

Ochuťte cukrem a 1 lžičkou soli. Přidejte všechno koření a provařte 15 minut.

Přidejte do omáčky křen a ještě dalších 10 minut vařte. Nezapomínejte míchat, aby se omáčka nepřipálila.

Vyndejte z omáčky koření a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a ještě 5 minut povařte.

Podávejte s plátky uzeného masa, opečenými nasucho na pánvičce.

Ohodnoťte recept