UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU

UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 2 h
Náročnost: 2
Druh jídla: Omáčky a dipy
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU

Autor: Bohyně kuchyně ID receptu: 580
Uzené s křenovou omáčkou je tradiční pokrm české kuchyně. Objevte dokonalou harmonii chutí tentokrát v receptu od Bohyně kuchyně.

Omáčka

čerstvý nastrouhaný křen 4 lžíce
krupicový cukr 5 lžíce
vývar 600 ml
hladká mouka 50 g
smetana ke šlehání 200 ml
máslo 100 g
cibule 1 ks
alpská sůl s jodem Avokádo špetka
bobkový list Avokádo 2 lístky
pepř černý celý Avokádo 10 kuliček
nové koření celé Avokádo 5 kuliček

Rozpeky

žloutek 1 ks
alpská sůl s jodem Avokádo 2 lžičky
cukr špetka
čerstvé droždí 1 kostka
polotučné mléko 250 ml
hladká mouka 500 g
sádlo 3 lžíce

K podávání

uzené maso 4 plátky

Rozpeky

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte odležet tak dlouho, dokud na povrchu nevyskočí bubliny - kvásek je připravený. Smíchejte spolu s ostatními surovinami a vypracované těsto nechejte odpočívat na teplém místě přibližně 45 minut, až hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Z vykynutého těsta tvarujte bochánky, skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova a nechejte vychladnout na mřížce.

Omáčka

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Nechejte ji zesklovatět a zasypejte moukou. Promíchejte a jíšku zasmažte. Zalijte vývarem, promíchejte, případně prošlehejte metličkou, aby v omáčce nebyly hrudky.

Ochuťte cukrem a 1 lžičkou soli. Přidejte všechno koření a povařte 15 minut.

Přidejte do omáčky křen a ještě dalších 10 minut vařte. Stále omáčku píchejte, aby se nepřipálila.

Vyndejte koření a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a ještě 5 minut povařte.

Podávejte s plátky uzeného masa, opečenými nasucho na pánvičce.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural