KLETZENBROT

KLETZENBROT
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 2 h
Náročnost: 3
Druh jídla: Pečivo
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

KLETZENBROT

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 573
Poznejte tradiční rakouský Kletzenbrot – voňavý chlebíček plný sušeného ovoce. S přípravou počítejte den před samotným pečením.

Rozkvas

žitná mouka 3 lžíce
podmáslí 200 g
žitný kvas 2 lžíce

Po 12 hodinách přidejte ke kvasu

pšeničná mouka 200 g
směs sušeného ovoce 150 g
podmáslí 100 ml
rozinky 50 g
kandovaná pomerančová kůra 50 g
směs ořechů 200 g
alpská sůl s jodem Avokádo 1 lžička
citrónová kůra Avokádo 1 lžička
skořice mletá Avokádo 2 lžičky
rum 4 lžíce

Nejprve si připravte kvas. Podmáslí, mouku a žitný kvas smíchejte, přikryjte, aby neokoral a nechejte na teplém místě 12 hodin. Jak poznáte, že je rozkvas připravený? Ve směsi uvidíte malé bublinky a naroste jeho objem.

Připravte si sušené ovoce. Větší kousky - sušené švestky, hrušky, jablka, nasekejte na menší kousky. Dejte do misky. Přidejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Zalijte rumem a nechejte v lednici odstát také 12 hodin.

Po 12 hodinách smíchejte rozkvas s rumovým ovocem, přidejte nasekané ořechy, podmáslí, sůl, citronovou kůru, skořici a mouku. Umíchejte hutné těsto, které nechte hodinu kynout v míse.

Připravte si formu na toastový chleba nebo srnčí hřbet. Lehce ji vymažte olejem a vložte do ní těsto. Přikrejte utěrkou a nechejte dvě hodiny kynout při pokojové teplotě.

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte hodinu.

Nechte vychladnout a nakrájejte.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural