TELECÍ KRK S LIŠKAMI NA SMETANĚ

Autor: Avokádo
Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Houbařská sezóna
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

TELECÍ KRK S LIŠKAMI NA SMETANĚ

Autor: Avokádo

Suroviny

kvalitní olivový olej trochu
telecí krk 1 kg
Marináda pepřová Avokádo 1 balení

Omáčka

smetana ke šlehání 350 g
máslo 100 g
lišky 400 g
šalotka 2
Tymián Avokádo
hladká mouka 2 lžíce
sůl a pepř

Maso naložte přes noc do pepřové marinády od Avokádo. Nechte odpočinout v lednici. Na druhý den maso vyndejte z lednice a svažte potravinářským provázkem. Pevně utahujte, aby maso po upečení drželo tvar.

Připravte si velký pekáč, ideálně litinový hrnec. Na dno nalijte trochu oleje a zahřejte na plotně. Svázaný kus masa opečte ze všech stran. Podlijte přibližně 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopte poklicí a dejte do trouby vyhřáté na 140 °C. Maso pečte přibližně 3 a půl, až 4 hodiny.

Připravte si omáčku. Máslo dejte rozpustit do hrnce. Vsypejte na něj nahrubo nakrájené šalotky a také očištěné lišky. Dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Promíchejte a společně restujte. Lišky se opečou a máslo krásně zhnědne, získá oříškovou chuť. Snižte teplotu a podlijte 150 ml vody nebo vývaru. Na střední teplotu nechte probublávat tak dlouho, dokud se voda neodvaří. Zaprašte moukou a promíchejte. Minutu až dvě vařte na mírné teplotě. Zalijte smetanou a rozmíchejte. Lehce osolte. Společně vařte a míchejte ještě dalších 15 minut. Podle potřeby můžete přidat trochu smetany, když se vám bude zdát omáčka příliš hustá. Maso po upečení rozkrájete na plátky a podávejte s omáčkou. Ideální přílohou je houskový knedlík.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural