Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte maso, ochuťte směsí koření a společně opékejte. Zalijte rajčatovou passatou a promíchejte. Nechejte 15 minut probublávat na střední teplotu. Mezitím připravte lilek.
Každý lilek podélně rozřízněte a velkou lžící vydlabejte měkký střed. Lilek osolte a nechejte 10 minut “vypotit”. Jakmile se na povrchu orosí, otřete je papírovou utěrkou.
Maso s omáčkou nechejte lehce vychladnout a vmíchejte do něj natrhanou mozzarellu.
Do velkého pekáče nalijte ajvar. Koupíte ho téměř v každém obchodě, ale můžete si také připravit svůj vlastní. Na ajvar naskládejte vydlabané lilky a naplňte je masovou směsí.
Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, přibližně 20 minut.
Ozdobte čerstvou bazalkou.