SOUVLAKI S PITOU A OKURKOVÝM SALÁTEM

Autor: Avokádo
Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Grilovačka
Způsob přípravy: Grilování

Tipy k dochucení

SOUVLAKI S PITOU A OKURKOVÝM SALÁTEM

Autor: Avokádo

Souvlaki

citrónová šťáva
maso - idelálně vepřová krkovice (můžete přidat i slaninu a klobásy) 1 kg
Oregáno Avokádo
olivový olej

Pita

čerstvého droždí (1/2 kostky) 20 g
hladká mouka s vyšším obsahem lepku 450 g
olivový olej (a trochu více na pomazání pečícího papíru) 20 g
mléko 100 ml
vlažná voda 200 ml
cukr 1 lžička
Alpská sůl s jódem Avokádo 2 lžičky

Tzatziky

krémový řecký jogurt 250 g
salátové okurky 4
čerstvý kopr
kořenící směs Tzatziky Avokádo 1 balení směsi

Ze všech surovin na pitu zpracujte hladké nelepivé těsto, které nechejte 45 minut kynout na teplém místě. Poté rozdělte na deset dílů a z každého dílu vyválejte kouli, kterou potom rozplácněte do stran. Plech vyložte pečícím papírem a potom pomažte lehce olivovým olejem. Na plech dejte placky a nechejte ještě 30 minut kynout na teplém místě pod utěrkou.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dozlatova. Bude to trvat přibližně 10 minut. Nechejte vychladnout na roštu.

Maso nechejte ohřát na pokojovou teplotu a napíchejte na připravené jehlice. My jsme střídali slaninu, klobásy a vepřovou krkovici. Maso můžete lehce osolit a opéct na grilu. Mezitím vmíchejte do olivového oleje špetku soli, oregano. Touto směsí potírejte hotové souvlaki sundané z grilu. Ještě lehce pokapejte citronovou šťávou.

Okurky oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Slijte z nich vodu a vmíchejte koření Tzatziky, trošku čerstvého kopru a bílý jogurt. Podle chuti můžete ještě přidat špetku soli a česneku.

Podávejte všechno společně.

Ohodnoťte recept