Mleté maso dejte do velké mísy. Přidejte studenou vodu a maso pořádně promačkejte rukama. Promíchávejte tak dlouho až se voda vstřebá do masa.
Goudu můžete nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat nahrubo. Najemno sýr nestrouhejte, byl by v holandském řízku málo výrazný.
Do masa přidejte koření a ochuťte asi půl lžičkou soli. Solí šetřete. Není jí potřeba moc, protože sýr už je sám o sobě slaný.
Ze směsi vytvarujte vyšší placaté tvary, které budou vypadat jako karbanátky. Ty potom ještě zmáčkněte, aby byly tenké cca 2-3 cm Obalte je v trojobalu – nejdříve mouka, potom vejce a nakonec jemná strouhanka.
Důležité je smažit holandské řízky ve vysoké vrstvě oleje, aby byly celé ponořené. Smažte dozlatova, bude to trvat asi 6 – 7 minut.