HOLANDSKÝ ŘÍZEK

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 min
Náročnost:
Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Smažení

Tipy k dochucení

HOLANDSKÝ ŘÍZEK

Autor: Avokádo
‚Holanďák‘ není z Holandska, je to rýze česká klasika! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Zkuste naš tip na přípravu šťavnatého holandského řízku.

Suroviny

mleté vepřové maso 500 g
alpská sůl s jódem Avokádo
nastrouhaná gouda 250 g
voda 100 ml
česnek medvědí sušený Avokádo 2 lžíce
kořenicí směs Roštěnky Avokádo 2 žíce koření

Na obalení

vejce
hladká mouka
jemná strouhanka

Mleté maso dejte do velké mísy. Přidejte studenou vodu a maso pořádně promačkejte rukama. Promíchávejte tak dlouho až se voda vstřebá do masa.

Goudu můžete nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat nahrubo. Najemno sýr nestrouhejte, byl by v holandském řízku málo výrazný.

Do masa přidejte koření a ochuťte asi půl lžičkou soli. Solí šetřete. Není jí potřeba moc, protože sýr už je sám o sobě slaný.

Ze směsi vytvarujte vyšší placaté tvary, které budou vypadat jako karbanátky. Ty potom ještě zmáčkněte, aby byly tenké cca 2-3 cm Obalte je v trojobalu – nejdříve mouka, potom vejce a nakonec jemná strouhanka.

Důležité je smažit holandské řízky ve vysoké vrstvě oleje, aby byly celé ponořené. Smažte dozlatova, bude to trvat asi 6 – 7 minut.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural