CHŘESTOVÝ KRÉM

Autor: Avokádo
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

CHŘESTOVÝ KRÉM

Autor: Avokádo

Suroviny

smetana ke šlehání 250 ml
Pepř barevný celý Mlýnek Avokádo
zeleninový vývar 500 ml
šalotka 1
bílý chřest 500 gramů
čerstvá pažitka
Alpská sůl s jódem Avokádo
olivový olej 3 lžíce

Chřest opatrně oloupejte, směrem od hlavičky dolů. Slupky nechejte stranou, odkrojte dřevnaté konce. Odkrojte hlavičky a zbylou část chřestu nakrájejte na špalíčky. Připravte si hrnec se zeleninovým vývarem a dejte do něj chřestové slupky. Vařte 15 minut na střední teplotu. Sceďte, slupky vyhoďte a do vývaru dejte na 3 minuty povařit chřestové hlavičky. Vyndejte z vývaru a nechejte stranou. V hrnci zahřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou šalotku, dokud nezesklovatí. Neměla by být zlatavá. Kdo chce hustější krémovou polévku, může lehce zaprášit moukou a promíchat. Zalijte vývarem. Do vývaru dejte špalíčky chřestu, dochuťte solí a pepřem (někdy není sůl potřeba, záleží na chuti základního vývaru) a vařte 10 minut. Přidejte smetanu a ještě 5 minut provařte. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, dohladka.

Na talíři ozdobte pažitkou a chřestovými hlavičkami.

Ohodnoťte recept