Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.
Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, přidejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.
Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Troubu předehřejte na 190 °C.
Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby na 180 °C.
Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po zkoušce špejlí, která vyjde čistá, ne obalená těstem. Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.