MAZANEC

Autor: Avokádo
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

MAZANEC

Autor: Avokádo

Suroviny

vejce 2
Alpská sůl s jódem Avokádo špetka
polohrubá mouka 750 gramů
vejce na potření 1
cukr moučka (do kvásku) 1 lžíce
droždí 1 kostka
plnotučné mléko 350 ml
mandle podle chuti
cukr krupice 150 gramů
rozpuštěná a vychladlá Hera 125 gramů
hrozinky namočené v rumu
mandle na posypání plátky
Citrónová kůra Avokádo 2 lžičky

Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.

Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem. Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.

Ohodnoťte recept