Příprava těsta:
Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji (aby máslo příliš netálo), ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto, a to dejte na 60 minut do lednice odpočívat a ztuhnout.
Příprava náplně:
Mezitím si nakrájejte na malé kousky 4 střední oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte do něj hnědý cukr, nakrájená jablka, citronovou šťávu, mletou skořici a hřebíčky. Vše podlijte asi 50 ml vody a vařte pod pokličkou zhruba 10 minut. Nakonec do jablečné směsi dejte provařit ještě cca 30 ml vody, do které předem zamíchejte kukuřičný škrob. Jablečnou náplň nechte vychladnout a vyndejte z ní celé hřebíčky.
Dokončení:
Těsto rozdělte na 2 části v poměru 2:1. Větší část těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň. Nakonec si rozválejte i druhou část těsta, rádlem tvořte proužky a ty klaďte přes sebe na jablečnou náplň. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči ze zbytků těsta vytvořit dekoraci lístečků.
Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut při 170 ºC.