JABLEČNÝ KOLÁČ

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 60 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

JABLEČNÝ KOLÁČ

Autor: Avokádo
Sladký, voňavý a křehký jablečný koláč, který vám připomene domov a rodinnou pohodu.

Těsto

studené máslo 160 g
vanilkový extrakt 1 lžička
cukr krupice 80 g
hladká mouka 320 g
vejce 2

Náplň

máslo 1 lžíce
kukuřiční škrob 1 lžička
voda 80 ml
hřebíček celý Avokádo 4 kusy
skořice mletá Avokádo 1 lžička
šťáva z 1 citrónu
hnědý cukr 3 lžíce
jablko 4

Příprava těsta:

Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji (aby máslo příliš netálo), ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto, a to dejte na 60 minut do lednice odpočívat a ztuhnout.

Příprava náplně:

Mezitím si nakrájejte na malé kousky 4 střední oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte do něj hnědý cukr, nakrájená jablka, citronovou šťávu, mletou skořici a hřebíčky. Vše podlijte asi 50 ml vody a vařte pod pokličkou zhruba 10 minut. Nakonec do jablečné směsi dejte provařit ještě cca 30 ml vody, do které předem zamíchejte kukuřičný škrob. Jablečnou náplň nechte vychladnout a vyndejte z ní celé hřebíčky.

Dokončení:

Těsto rozdělte na 2 části v poměru 2:1. Větší část těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň. Nakonec si rozválejte i druhou část těsta, rádlem tvořte proužky a ty klaďte přes sebe na jablečnou náplň. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči ze zbytků těsta vytvořit dekoraci lístečků.

Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut při 170 ºC.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural