HOVĚZÍ GULÁŠ S BRAMBORÁČKY

Autor: Avokádo
Druh jídla: Hovězí a telecí maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

HOVĚZÍ GULÁŠ S BRAMBORÁČKY

Autor: Avokádo

Guláš

cibule k podávání
chléb na zahuštění
hovězí maso (kližka) 700 g
křen k podávámí
střední cibule 3
voda nebo hovězí vývar 700 ml
hladká mouka 2 lžíce
Alpská sůl s jódem Avokádo
česnek 4 stroužky
sádlo 2 lžíce
rajský protlak 1 lžíce
Pepř barevný Mlýnek Avokádo
Paprika sladká mletá Avokádo 2 lžíce

Bramboráčky

Majoránka Avokádo 1 lžíce
Alpská sůl s jódem Avokádo
česnek 2 stroužky
olej na smažení
vejce 1
brambory typu C 500 g
hrubá krupice 200 g
mléko 50 ml

V hrnci na sádle orestujte nahrubo nasekanou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku. Společně asi minutu smažte a pak přidejte rajský protlak a mletou sladkou papriku, které rovněž jen velmi krátce zarestujte.

Kousky hovězího masa osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přidejte je restovat do hrnce, aby se maso zatáhlo. Pak vše zalijte vroucí vodou nebo hovězím vývarem a promíchejte. Guláš vařte asi 90 minut pod pokličkou a pak dalších 30 minut odkrytý. Maso zcela změkne a šťáva se asi o třetinu zredukuje. Nakonec do něho nadrobte střídu z chleba pro zahuštění a případně ho dosolte.

Nyní je čas na bramboráčky. Brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle na bramboráky. Přidejte celé vejce, mléko, hrubou krupici, majoránku a nadrcený česnek. Těsně před smažením směs osolte. Na pánvi s rozpáleným olejem z této směsi tvořte na oleji malé placičky a ty smažte dozlatova z obou stran.

Guláš podávejte s bramboráčky, nastrouhaným čerstvým křenem a s kroužky cibule.

Ohodnoťte recept