Houbová omáčka

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min
Náročnost:
Druh jídla: Houbová jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Houbařská sezóna
Způsob přípravy: Dušení

Tipy k dochucení

Houbová omáčka

Autor: Avokádo
Vyzkoušejte jemnou omáčku plnou lesních chutí – perfektní k masu, těstovinám i knedlíkům.

Suroviny

velká cibule 1
sádlo 3 lžíce
bramborový škrob 2 lžíce
houby z lesa 500 g
smetana na vaření 500 ml
studená voda 150 ml
smetana ke šlehání 200 ml
kořenicí směs Houbové koření Avokádo
pepř černý mletý Avokádo
alpská sůl s jódem Avokádo

Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby. Ochuťte solí, pepřem a houbovým kořením. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Pokud přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí.

Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 - 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody.

Sundejte poklici a přidejte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit. Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.

Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s oblíbenou přílohou.

Můžete přidat i maso, třeba kuřecí prsa nebo vepřovou panenku či plátek hovězího masa.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural