Houbová omáčka

Autor: Avokádo
Druh jídla: Houbová jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Houbařská sezóna
Způsob přípravy: Dušení

Tipy k dochucení

Houbová omáčka

Autor: Avokádo

Suroviny

velká cibule 1
sádlo 3 lžíce
bramborový škrob 2 lžíce
huby z lesa 500 gramů
smetana na vaření 500 ml
studená voda 150 ml
smetana ke šlehání 200 ml
kořenící směs Houbové koření Avokádo
Pepř černý mletý Avokádo
Alpská sůl s jódem Avokádo

Sádlo rozehřejte v hrnci a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte na kousky nakrájené houby. Ochuťte solí, pepřem a houbovým kořením. Promíchejte a opékejte na mírnou teplotu. Houby pustí trochu vody, hlídejte si je. Když se nebudou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Když se vám bude zdát, že se připalují, přidejte deci vody. Až přidáte vodu, zakryjte hrnec poklicí. Duste houby doměkka, na mírnou teplotu, ideálně 15 - 20 minut. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu vody. Sundejte poklici a a nalijte obě smetany, promíchejte a nechejte deset minut společně provařit. Ve studené vodě rozmíchejte bramborový škrob a nalijte do omáčky. Ideální je, když použijete lžíci škrobu asi na 50 ml vody a podle potřeby můžete přidat jak škrob, tak i trochu vody. Tak, abyste docílili ideální hustoty omáčky, kterou máte rádi.Prohřívejte ještě alespoň pět minut, dolaďte tu správnou hustotu a podávejte s takovou přílohou, jakou máte rádi. Můžete přidat i maso, třeba kuřecí prsa nebo vepřovou panenku či plátek hovězího masa.

Ohodnoťte recept