Koblihy se skořicí

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 120 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Smažení

Tipy k dochucení

Koblihy se skořicí

Autor: Avokádo
Dopřejte si koblihy se skořicí – sladké potěšení, které vás okouzlí. Díky dlouhému kynutí jsou extra nadýchané.

Suroviny

vejce 2
alpská sůl s jódem Avokádo špetka
polohrubá mouka 200 g
rozpuštěné máslo 100 g
rum 2 lžíce
droždí 20 g
cukr krupice 80 g
skořice mletá Avokádo
hladká mouka 200 g
olej na smažení
cukr moučka
vlažné polotučné mléko 150
marmeláda

Těsto můžete zpracovat v kuchyňském robotu nebo ručně. Hladkou a polohrubou mouku promíchejte, společně s cukrem. Doprostřed mouky udělejte důlek a do něj vlijte vlažné mléko. Do mléka nadrobte droždí. Mísu přikryjte utěrkou, nechejte na teplém místě a počkejte asi 10 minut, než se na povrchu mléka udělají bublinky.

Do mísy přidejte špetku soli, vejce a rozpuštěné máslo. Pozor, to máslo musí být vlažné, ne horké. Přidejte rum.

Nasaďte hnětací hák a vypracujte těsto. Nebo míchejte vařečkou. Nelekejte se, těsto bude trochu řidší než jste zvyklí. Ale lepit bude jen trošku. Nechejte na teplém místě kynout, přikryté utěrkou. Bude to trvat zhruba hodinu, než těsto zdvojnásobí svůj objem.

Na pomoučenou pracovní plochu vysypejte trochu polohrubé mouky. Na mouku vyklopte těsto a vyválejte na placku, vysokou asi 1 cm, klidně i maličko nižší. Koblížky ještě dokynou.

Vykrajujte kolečka. Hrníčkem, skleničkou nebo vykrajovátkem. Velikost jaká se vám líbí. Zbytky těsta zase promačkejte, vyválejte, vykrojte. A tak pracujte tak dlouho, dokud vám nezbude žádné těsto. Kolečka zakryjte utěrkou a nechejte ještě půl hodiny kynout.

V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje. Klidně okolo 8 cm. Vykynutá kolečka dávejte do rozpáleného oleje, dolů tou stranou, která byla při kynutí nahoře a je mírně zaschnutá.

Smažte dozlatova, otočte a opět dozlatova. Bude to chvilička. Já smažím tak na třičtvrtě maximální teploty plotny.

Koblížky vyndávejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje olej. Nechejte je vychladnout. Poté plničkou naplňte marmeládou, povidly nebo vanilkovým krémem.

Nakonec pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural