Vánočka

Autor: Avokádo
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Vánočka

Autor: Avokádo

Suroviny

polohrubá mouka 500 g
droždí 40 g
mandle 50 g
mléko 250 ml
rozinky 50 g
vejce 3
cukr 100 g
máslo 120 g
Citrónová kůra Avokádo 1 lžička
Sůl mořská s jodem Avokádo 1 lžička

Do mísy prosejeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Do důlku nalejeme polovinu vlažného mléko a do něj nadrobíme droždí a nasypeme cukr. Opatrně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek mléka, žloutky ze 2 vajec, citronovou kůru, rozinky a vypracujeme těsto. Zda je těsto správně zaděláno poznáme tak, že se v něm začnou tvořit bubliny a přestane se lepit na stěny. Těsto v míse  umístíme na teplé místo a necháme 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 částí, nyní zbývá vánočku zaplést.  Můžeme zvolit tradiční způsob pletení, nebo můžeme zvolit jednodušší  způsob: spodní část upleteme ze 4, střední ze 3 a nahoru přijde ze dvou.

Upletené copy postupně dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Vánočku bohatě posypeme mandlovými plátky, necháme ještě půl hodiny nakynout a pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova. Ze začátku na 200 stupňů, po 10 minutách stáhneme teplotu na 125 °C a dopékáme dalších 20-25 minut.

Hotovou vánočku posypeme cukrem a můžeme podávat.

Ohodnoťte recept