Do mísy prosejeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Do něj nalejeme polovinu vlažného mléka, nadrobíme droždí a nasypeme cukr. Opatrně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek mléka, žloutky ze 2 vajec, citronovou kůru, rozinky a vypracujeme těsto. Zda je těsto správně zaděláno poznáme tak, že se v něm začnou tvořit bubliny a přestane se lepit. Umístíme na teplé místo a necháme 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 částí, nyní zbývá vánočku zaplést. Můžeme zvolit tradiční způsob pletení, nebo můžeme zvolit jednodušší variantu: spodní část upleteme ze 4 pramenů, střední ze 3 a nahoru přijde copánek ze dvou.
Upletenou vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Bohatě ji posypeme mandlovými plátky, necháme ještě půl hodiny nakynout a pak ji potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme dozlatova. Ze začátku na 200 stupňů, po 10 minutách stáhneme teplotu na 125 °C a dopékáme dalších 20-25 minut.
Hotovou vánočku posypeme cukrem a můžeme podávat.