Vánočka

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: 60 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Vánoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Vánočka

Autor: Avokádo
Neodmyslitelnou součástí štědrovečerní večeře se vánočka, tehdy „calta“ nebo „húska“, stala už ve středověku.

Suroviny

polohrubá mouka 500 g
droždí 40 g
mandle 50 g
mléko 250 ml
rozinky 50 g
vejce 3
cukr 100 g
máslo 120 g
citrónová kůra Avokádo 1 lžička
sůl mořská s jodem Avokádo 1 lžička

Do mísy prosejeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Do něj nalejeme polovinu vlažného mléka, nadrobíme droždí a nasypeme cukr. Opatrně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek mléka, žloutky ze 2 vajec, citronovou kůru, rozinky a vypracujeme těsto. Zda je těsto správně zaděláno poznáme tak, že se v něm začnou tvořit bubliny a přestane se lepit. Umístíme na teplé místo a necháme 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 částí, nyní zbývá vánočku zaplést. Můžeme zvolit tradiční způsob pletení, nebo můžeme zvolit jednodušší  variantu: spodní část upleteme ze 4 pramenů, střední ze 3 a nahoru přijde copánek ze dvou.

Upletenou vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem. Bohatě ji posypeme mandlovými plátky, necháme ještě půl hodiny nakynout a pak ji potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme dozlatova. Ze začátku na 200 stupňů, po 10 minutách stáhneme teplotu na 125 °C a dopékáme dalších 20-25 minut.

Hotovou vánočku posypeme cukrem a můžeme podávat.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural