Podzimní hruškový koláč

Autor: Avokádo
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Podzimní hruškový koláč

Autor: Avokádo

Suroviny

Skořice mletá Avokádo 1 lžička
hladká mouka 150 g
máslo 170 g
voda nebo smetana 3 lžíce
cukr krupice 2 lžíce
mandlové plátky 5 lžic
krupice 50 g
hrušky 1 kg
citron (šťáva) 1
hnědý cukr 2 lžíce
Muškatový ořech mletý Avokádo 1 lžička

Mouku prosejeme přes sítko. Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vodu nebo smetanu, přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle spracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce.

Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly.  Čtvrtky obalíme v koření smíchaným s hnědým cukrem a plátcích mandlí a „marinujeme”.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe, vyskládané hrušky posypeme zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200 °C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte recept