Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Maso nakrájíme na kostky.
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a dáme smažit maso. Když se zatáhne, vyndáme jej a přendáme do misky. Na výpeku osmažíme hříbky.
Do hrnce nalijeme 750 ml vodu a posolíme. Přidáme osmažené maso, zahustíme nastrouhaným perníkem, ochutíme zázvorem. Vaříme 40 minut.
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev a celer), několik minut restujeme a zasypeme cukrem. Když cukr začne karamelizovat, přidáme najemno nakrájenou cibuli a smažíme do zezlátnutí.
Zeleninu přendáme do hrnce k masu, přidáme tymián a houby. Zalijeme červeným vínem a lehce dochutíme citronovou šťávou. Vaříme 2 hodiny za občasného míchání. Pokud bude potřeba, přidáme vodu.
Ke konci vaření přidáme švestková povidla a brusinkovou zavařeninu. Krátce povaříme a případně dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s nočky.