Pečená husa s dýňovým zelím

Autor: Avokádo
Druh jídla: Drůbež
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Pečená husa s dýňovým zelím

Autor: Avokádo

Pečená husa

sůl, pepř dle chuti
jablko 3
mléko
Rozmarýn Avokádo 1 lžíce
Nové koření celé Avokádo 4 kuliček
Bobkový list Avokádo 3 lístků
Majoránka Avokádo 1 lžička
Kmín celý Avokádo 1 lžička

Dýňové zelí

dýně hokkaido 1 kg
máslo 4 lžičky
cibule 2
sůl, cukr (podle chuti)
ocet 2 lžičky
voda na podlití
Rozmarýn Avokádo 1 lžíce

Husu nasolíme, zalijeme mlékem a necháme ji jeden den marinovat. Poté ji vyjmeme z mléka, opláchneme ve vodě a pečlivě osušíme.

Husu potřeme zvenku a zevnitř směsí z rozetřeného česneku, rozmarýnu, majoránky, pepře a kmínu. Zvenku ji obložíme bobkovými listy a novým kořením. Dovnitř vložíme jablka a husu zašijeme.

Takto připravenou ji položíme hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Přikryjeme víkem.

Pekáček s husou vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme s víkem 5–6 hodin. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Pro křupavou kůžičku pečeme posledních 10 minut bez víka na 200 °C.

K dýni si připravímedýňové zelí.

Dýni pořádně omyjeme, vydlabeme střed se semínky a dužinu nahrubo nastrouháme. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody a dusíme. Zelí osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme skoro doměkka. Když je dýně téměř měkká, zahustíme ji moukou rozkvedlanou v trošce vody. Na závěr necháme chvíli povařit se sušeným rozmarýnem.

Ohodnoťte recept