Husu nasolíme, zalijeme mlékem a necháme ji jeden den marinovat. Poté ji vyjmeme z mléka, opláchneme ve vodě a pečlivě osušíme.
Husu potřeme zvenku i zevnitř směsí z rozetřeného česneku, rozmarýnu, majoránky, pepře a kmínu. Dovnitř vložíme jablka a husu zašijeme.
Takto připravenou ji položíme hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne. Obložíme ji bobkovými listy a novým kořením a přikryjeme víkem.
Pekáček s husou vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečeme s víkem 5–6 hodin. V průběhu pečení troubu neotvíráme. Pro křupavou kůžičku pečeme posledních 10 minut bez víka na 200 °C.
Jako přílohu si připravíme dýňové zelí. Dýni pořádně omyjeme, vydlabeme střed se semínky a dužinu nahrubo nastrouháme.
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni, podlijeme trochou vody a dusíme. Osolíme, osladíme cukrem, přidáme ocet a dusíme skoro doměkka. Když je dýně téměř měkká, zahustíme ji moukou rozkvedlanou v trošce vody. Na závěr necháme chvíli povařit se sušeným rozmarýnem.