Banánové lívance s dýňovou marmeládou

Autor: Avokádo
Druh jídla: Sladká jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob přípravy: Smažení

Tipy k dochucení

Banánové lívance s dýňovou marmeládou

Autor: Avokádo

Lívance

mléko 400 ml
hladká mouka 300 g
Citrónová kůra Avokádo 1 lžička
banány 2
čerstvé droždí 20 g
Alpská sůl s jódem Avokádo
cukr 30 g
vejce 2

Dýňová marmeláda

cukr 100 g
Skořice mletá Avokádo 1 lžička
Zázvor mletý Avokádo 1 lžička
pomerančový džus (nejlépe vymačkaný z čerstvých pomerančů) 50 ml
šťáva z čerstvého zázvoru 1 lžíce
dýně 250 g

Vlažné mléko promícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru. Připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku, přidáme cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijeme kváskem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Vykynuté těsto lijeme naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a smažíme asi 2 minuty z každé strany. Než lívance otočíme, zatlačíme do každého lívance 4 plátky banánu, otočíme, popřípadě podlijeme trochou oleje a osmažíme z druhé strany.

V kastrůlku svaříme 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vaříme, do rozvaření dýně. Marmeládu promícháme a dýni rozšťoucháme.

Hotové lívance potřeme marmeládou, ocukrujeme a ozdobíme čerstvou meduňkou.

Ohodnoťte recept