Brusinkové briošky s paštikou z husích jater (fois gras)

Autor: Avokádo
Druh jídla: Předkrmy a chuťovky
Příležitost: Párty
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Brusinkové briošky s paštikou z husích jater (fois gras)

Autor: Avokádo

Suroviny pro 4 osoby:

paštika z husích jater 150 g

Těsto na 16 briošek (francouzské pečivo):

sušené brusinky 4 lžíce
kostky droždí
změklé máslo 150 g
cukr 4 lžíce
vlažné mléko 100 ml
Alpská sůl s jódem Avokádo 1 lžička
žloutek na potření koláčků před pečením 1
vejce 3
máslo na pomazání nádoby
mouka 500 g

Brusinkové želé:

portské víno 5 lžic
želatina 3 plátky
Tymián Avokádo lžičky koření
mašlovačka na mazání
brusinkové šťávy 200 ml
formičky na pečení 16

Rada:

Abychom získali opravdu kvalitní těsto, neměli bychom ho péct z malého počtu surovin. Vždy je lepší upéct 16 kusů a zbytek zmrazit.

Nejprve si připravíme brusinkové želé. Namočíme želatinu ve studené vodě. Mezitím povaříme portské s tymiánem, scedíme a v horké tekutině rozpustíme vymačkanou želatinu. Přidáme brusinkovou šťávu, vše přelijeme do ploché nádoby a necháme vychladnout a odležet v chladničce

Mléko smícháme s droždím a cukrem, necháme vzejít kvásek. Mouku a sůl prosejeme do mísy, ve středu vytvoříme důlek, nalijeme kvásek, posypeme moukou, přikryjeme a necháme 15 minut odležet na teplém místě. Přidáme máslo, vejce a brusinky. Zaděláme nelepivé těsto, zakryjeme a necháme 40-60 minut kynout. Těsto krátce zaděláme a necháme ještě 20 minut odležet. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků. Z 16 kousků vytvoříme vláčné kuličky. Formičky pomažeme máslem. Do každé dáme jednou kuličku. Zbývající kousky těsta rozdělíme na čtyři části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. V těch větších uděláme hluboké důlky, vložíme menší kuličky a lehce stiskneme. Žloutek rozšleháme se dvěma lžícemi vody. Takto připravenou hmotou pomažeme briošky a pečeme 20-25 minut při 180 °C.

Z 4 briošek uřízneme vrcholky a každou briošku naplníme čtvrtinou paštiky z husích jater. Podáváme s hrubě nakrájeným želé.

Ohodnoťte recept