Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 min
Náročnost:
Druh jídla: Polévky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Autor: Avokádo
Tradiční kaldoun se podával na sváteční tabuli za dob rakousko-uherské monarchie, když se pekla kachna nebo husa. I v dnešní době si ale tato hustá polévka jistě najde cestu na Váš stůl.

Suroviny

bobkový list Avokádo 2
nové koření celé Avokádo 5 kuliček
pepř černý celý Avokádo 10 kuliček
hladká mouka 3 lžíce
petržel 2
mrkev 2
cibule 1
máslo 3 lžíce
muškatový ořech mletý Avokádo
sůl, pepř dle chuti
husí drůbky (krk, křídla, srdce, žaludek) 1
smetana 100 ml
malý celer 1

Játrové knedlíčky

husí játra 1
sůl, pepř
polévkové bylinky Avokádo 1 lžíce
stroužky česneku 3
vejce 1
strouhanka
změklé máslo 50 g

Očištěné a omyté husí drůbky dáme do většího hrnce a zalijeme 3 litry studené vody. Osolíme a přivedeme k varu. Vzniklou pěnu odstraníme.

Stáhneme plamen, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a koření. Vývar necháme pomalu vařit bez pokličky, cca 2 hodiny. Pěnu průběžně odstraňujeme.

Husí játra odblaníme a pomeleme. K játrům přidáme vejce, utřený česnek, změklé máslo, sůl, pepř a bylinky. Směs zahustíme strouhankou. Játrové knedlíčky necháme v lednici 15 minut odležet. Z odleženého těsta tvarujeme knedlíčky. Vaříme v osolené vodě asi 3-4 minuty, uvařené knedlíčky samy vyplavou.

Husí vývar po dvou hodinách scedíme a zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z másla a mouky. Dobře promícháme a necháme minimálně 30 minut povařit na mírném ohni.

Do zahuštěné polévky přidáme drůbky, obrané maso a část nahrubo nastrouhané zeleniny. Polévku dochutíme muškátovým ořechem, solí a pepřem. Zjemníme smetanou.

Před podáváním játrové knedlíčky prohřejeme, dáme je na dno talíře a zalijeme horkou polévkou. Vše posypeme nasekanou zelenou petrželkou.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural