Spanakopita - řecký špenátový koláč

Spanakopita - řecký špenátový koláč
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: 30 min
Náročnost: 1
Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Párty
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Spanakopita - řecký špenátový koláč

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 351
Řecký quiche neboli Spanakopita plněný špenátem, sýrem feta, olivami...báječný lehký oběd nebo večeře.

Suroviny

vejce 2 ks
máslo 2 lžíce
sýr feta 200 g
mořská sůl s jodem v mlýnku Avokádo podle chuti
česnek sušený Avokádo 1 lžička
sušená rajčata v oleji s bylinkami Avokádo 1 balení
pepř barevný celý v mlýnku Avokádo podle chuti
olivy zelené 7 ks
muškátový ořech mletý Avokádo podle chuti
olivy černé 7 ks
omytý čerstvý špenát 250 g
filo těsto 150 g
salátová zálivka Tzatziky Avokádo 1 balení

Na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme česnek a nasekané listy čerstvého špenátu. Dusíme do změknutní, asi 3 minuty, přidáme pepř a muškátový oříšek. Sýr feta nakrájíme na kostky, sušená rajčata na proužky a olivy na kolečka. V misce smícháme všechny ingredience s rozšlehaným vejcem a osolíme.

Dortovou formu vymažeme máslem. Pláty filo těsta umístíme do formy tak, aby přečnívaly přes okraj. Na těsto navrstvíme náplň a zakryjeme přečnívajícími cípy těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 40 minut, dozlatova.

Hotový řecký quiche podáváme zalitý zálivkou tzatziky připravenou podle návodu na obalu.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural