Letní ostružinový dort

Autor: Avokádo
Počet porcí: 4-8
Doba přípravy: 80 min
Náročnost:
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Letní ostružinový dort

Autor: Avokádo
Svěží letní ostružinový dort je dokonalá delikatesa. Ovoce ale můžete volit sezónní a dopřát si jej tak po celý rok.

Suroviny

citrónová šťáva 2 lžíce
citrónová kůra Avokádo 1 lžičky
hladká mouka (dortová) 180 g
vanilkový cukr 2 balení
želatina 25 g
ostružinový (malinový) džem 200 g
moučkový cukr 250 g
ostružiny (maliny) 750 g
smetana ke šlehání (36%) 750 ml
vejce 6

Vejce smícháme s polovinou moučkového cukru, přidáme citrónovou kůru a jemně promícháme. Poté pomalu vmícháváme mouku. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 cm vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut při 190 °C. Dort necháme vychladnout. Poté vyndáme z formy a rozřízneme na 3 stejnoměrné pláty.

Ostružiny omyjeme a osušíme. Polovinu ovoce dáme do mixéru, rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili semínek. Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Až se želatina prohřeje, přidáme zbytek cukru, citronovou šťávu, 1 sáček vanilkového cukru a promícháme s propasírovaným ovocem. Až začne ovocná želatina tuhnou, vyšleháme smetanu, jemně spolu promícháme a uložíme do ledničky.

Skládání dortu – první plát pomažeme marmeládou, poté zakryjeme ostružinovým krémem, přiklopíme druhým plátem a opět potřeme marmeládou a krémem. Nakonec přiklopíme třetím plátem a jemně přitlačíme. Vrchní plát pomažeme zbytkem krému a vyskládáme na něj čerstvé ovoce. Ovoce můžeme ozdobit glazurou, kterou si připravíme smícháním teplé marmelády s jedním balením vanilkového cukru. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Místo marmelády můžeme použím ovocný rozvar smíchaný s cukrem.

 TIP 2: Do dortu můžeme použít jakékoli sezónní ovoce – jahody, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural