Jahodová galetka s rebarborou

Autor: Avokádo
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Jahodová galetka s rebarborou

Autor: Avokádo

Suroviny na těsto:

Skořice mletá Avokádo 1 lžíce
Alpská sůl s jódem Avokádo špetka
vychlazená voda 30 ml
moučkový cukr 25 g
žloutek na potření 1
vychlazené máslo 105 g
hladká mouka 170 g

Náplň

hladká mouka 2 lžíce
rebarbora 150 g
třtinový cukr 70 g
jahody 200 g

Do mísy si nachystáme mouku, cukr a špetku soli a lžičku mleté skořice. Postupně zapracováváme vychlazené máslo, pracujeme rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Nakonec přidáme hodně vychlazenou vodu a rychle zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme v lednici min. 30 minut vychladit.

Nachystáme si náplň. Rebarboru očistíme od slupek a nakrájíme na malé kostičky. Jahody umyjeme, vysušíme a rozčtvrtíme. Rebarboru a jahody smícháme s cukrem a moukou a necháme stát 15 minut.

Troubu zapneme na 170 °C. Odpočaté těsto vyválíme do kruhu. Z náplně slijeme přebytečnou vodu a naskádáme do středu těsta tak, aby nám zůstal 5 cm okraj volný. Okraje zahneme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme posypat cukrem, který nám na okrajích pěkně zkaramelizuje. Pečeme 35-40 minut.

Ohodnoťte recept