Holandská omáčka s chřestem

Autor: Avokádo
Počet porcí: 2-4
Doba přípravy: 45 min
Náročnost:
Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Vaření

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Holandská omáčka s chřestem

Autor: Avokádo
Holandská omáčka (Sauce à la hollandaise) se zrodila ve Francii. Název jí pravděpodobně přineslo holandské máslo, ze kterého se tehdy připravovala. Podávejte ji s chřestem, ale báječně se hodí i k vejcím, rybě aj.

Suroviny

žloutky 3
šťáva z ½ citrónu
máslo 125 g
zelený chřest 350 g
bílý chřest 350 g
bílé víno 70 ml
pepř barevný celý Avokádo
chilli mleté Avokádo
mořská sůl Mlýnek Avokádo

Nejdřív přepustíme máslo a to tak, že jej pomalu zahříváme a postupně odebíráme pěnu. Pozor, aby nám nezačalo hnědnout, to by pak mohlo zhořknout.

Kovovou misku postavíme na hrnec s vodní lázní, která nebude vařit, ale jen se bude odpařovat. Do mísy nalijeme bílé víno a špetku namletého barevného pepře, mírně zahřejeme a postupně zašleháváme žloutky, přičemž teplota by neměla být vyšší než 65 °C, jinak se nám žloutky srazí. Žloutky s vínem šleháme do husté hladké pěny. Nakonec přidáme při neustálém míchání přepuštěné máslo. Nakonec zakápneme citrónovou šťávou, můžeme dochutit solí, pepřem nebo i chilli. Omáčku podáváme teplou!

Chřest očistíme, odstraníme dřevnaté konce, oloupeme a uvaříme ve vodě. Chřestový vývar můžeme nechat na polévku.

TIP: Uvařený chřest můžeme zabalit do plátků slaniny a nechat lehce opéct na pánvičce či grilu.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural