Koláč s čokopěnou

Autor: Avokádo
Druh jídla: Sladká jídla
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Koláč s čokopěnou

Autor: Avokádo

Suroviny na těsto

Alpská sůl s jódem Avokádo 1 špetka
chlazené máslo 200 g
hladká mouka (dortová) 350 g
moučkový cukr 50 g
Muškatový ořech mletý Avokádo 1 lžička
Skořice mletá Avokádo 1 lžičky
žloutky 2
zakysaná smetana 2 lžíce

Suroviny na čokopěnu

kvalitní mléčná čokoláda 125 g
smetana ke šlehání (36%) 50 ml
kvalitní hořká čokoláda (70%) 125 g
mascarpone 400 g
máslo 1 lžíce

Na dokončení

čokoládové sypání
višňový džem

Příprava těsta

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj bochánek, který zabalíme do potravinové folie a necháme hodinu v ledniččce odležet. Poté jej rozválíme na tenktý plát a přeneseme do formy vyložené pečícím papírem. Opět dáme do ledničky na 30 minut. Předehřejeme troubu na 200 °C, propícháme těsto vidličkou a pečeme 15-20 minut. Necháme vychladnout a vyjmeme z formy.

Příprava čokopěny

Ve vodní lázni rozpustíme pomalu čokolády, poté vmícháme máslo a kysanou smetanu. Až poleva mírně zchladne, přidáme do ní mascarpone a vymícháme vše do hladkého krému. Višňovým džemem pomažeme koláč, na něj dáme čokoládovou pěnu a necháme v ledniččce vychladit. Až krém mírně ztuhne, posypeme koláč čokoládovým posypem. Pak dáme do ledničky ztuhnout.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural