Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: 1 h 10 min
Náročnost: 2
Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob přípravy: Pečení

Tipy k dochucení

Ohodnoťte recept

Velikonoční mazanec

Autor: Průvodce chutí ID receptu: 304
Mazanec se objevuje v historii anglosaských, ale i jiných evropských zemí, kde již pohané pekli sladké kynuté bochánky, oslavující bohyni jara. Po přijetí křesťanství bochánky sypané mandlemi či rozinkami rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem.

Suroviny

máslo 100 g
cukr 100 g
citrónová kůra Avokádo podle chuti
polohrubá mouka 500 g
muškátový ořech mletý Avokádo špetka
rozinky naložené v rumu podle chuti
droždí 42 g
mandle na posypání
vejce na potření 1 ks
mléko 200 ml
žloutky 2 ks

Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem, troškou mouky a špetkou soli a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

V míse smícháme zbytek mouky, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, podle chuti přidáme citronovou kůru a muškátový oříšek, dále rozinky, které jsme si předem naložili v rumu a vypracujeme těsto. Necháme je alespoň hodinu kynout na teplém místě.

Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a necháme ještě chvíli kynout. Nakonec mazanec potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté trouby cca 20 minut při teplotě 200 °C.

Ohodnoťte recept

Logo Avokádo Logo Kucharek Logo It‘s Natural