Nejdříve si nahřejme v troubě hrnec, který bude dlouho držet teplo. Pokračujeme s přípravou těsta. Do mísy přesejeme hladkou mouku, přídáme vejce, olej, ocet am špetku soli. Průběžně hněteme a podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zpracováváme, dokud není těsto hladké. Rozdělíme na 2 části, obě přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu nahřívat.
Mezitím si připravíme jablečnou směs. Očistěná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme vlašské ořechy a rozinky, které jsme si namočili v rumu, přidáme skořici a cukr podle chuti.
Nachystáme si čistý ubrus (utěrku), na kterém budeme připravovat těsto. Těsto dáme doprostřed ubrusu a "roztahujeme" dokud není téměř průsvitné. Prasklin se nebojte, srolováním se ztratí. Těsto posypeme opraženou strouhankou, jablečnou směsí a pomoci ubrusu postupně motáme. Štrůdl na máslem vymazaný pekáč přendáme pomocí ubrusu. Konce těsta zahrneme, aby jablka nevypadávala. Štrůdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C, dokud nezrůžoví, cca 35-40 minut. Ihned po vyndání posypeme cukrem.